Home Actueel Zonnepark op voormalig vuilstortplaats, Oonze Energie kan van start met een LEI-F financiering

5 oktober 2021

Zonnepark op voormalig vuilstortplaats, Oonze Energie kan van start met een LEI-F financiering

De coöperatie Oonze Energie gaat een zonnepark ontwikkelen op de voormalige vuilstortplaats Dalkruid in het buitengebied van Hulsen bij Nijverdal. Op deze rustige plek, omringd door struiken en bomen, komen als het goed is straks duizenden zonnepanelen. Voordat dit zonnepark gerealiseerd kan worden moet de grond eerst ontwikkeld worden. Vanuit het Energiefonds is hiervoor een LEI-F financiering verstrekt van 195.000 euro. 

Eerste project

Het zonproject op de vuilstort is het eerste project van de coöperatie, die eerder dit jaar ontstond uit de energiewerkgroep Hulsen-Kruidenwijk. De werkgroep heeft als doel om, in samenspraak met de buurt, een flinke bijdrage te leveren aan het energieneutraal worden van de gemeente.

 

Jaarlijkse opwekking van 15,7 TJ

Het park heeft bij oplevering een beoogd vermogen van 18MW en zorgt daarmee voor een jaarlijkse opwekking van 15,7 TJ per jaar. Dit is te vergelijken met de energievoorziening voor ruim 5000 huishoudens. Daarnaast zorgt de ontwikkeling en bouw van het park voor werkgelegenheid in de regio.

 

Zonnige toekomstplannen

Het zonnepark kan na oplevering aangesloten worden op de Nijverdalse nieuwbouwwijk en in 2030 zo 36,5 gigawattuur per jaar opwekken via zonnepanelen op daken en grond. Die verwachte opbrengst is enorm. Daarbij is het zonnepark een goede invulling voor de vervuilde grond van de stortplaats, er wordt zo ook geen landbouwgrond gebruikt voor het zonnepark.

 

LEI-F

Wil je meer weten over de LEI-F financiering? Neem dan een kijkje op www.natuurenmilieuoverijssel.nl/leif