Home Actueel Wieken over de weg voor Veur de Wind

7 april 2021

Wieken over de weg voor Veur de Wind

Woon je in de omgeving van Nieuwleusen? Dan heb je de vrachtwagens met daarin de ruim zestig meter lange wieken misschien wel zien rijden. Deze wieken zijn voor het windproject Veur de Wind, van Energiecoöperatie Nieuwleusen Synergie. De eerste delen van de windmolens zijn inmiddels geplaatst. In dit filmpje is te zien  hoe de enorme wieken vervoerd werden.

Energiecoöperatie Nieuwleusen Synergie maakt goede vorderingen met haar windproject Veur de Wind. De komende maanden wordt het windproject gerealiseerd. Twee windmolens, aan de Ebbenweg en aan de Meentjesweg, beide met een vermogen van 4,2 MW en een tiphoogte van 205 meter, zullen voor ruim achtduizend huishoudens stroom gaan opwekken. De molens sluiten aan bij twee bestaande windparken, namelijk die in Nieuwleusen-West en Tolhuislanden. Naar verwachting gaan de molens nog deze maand de eerste testen draaien.

Financiering

De financiering verliep al heel vlot. In zo’n vier weken tijd haalde de coöperatie 450.000 euro op met een crowdfundingsactie. Tweehonderd omwonenden en inwoners uit de gemeente Dalfsen investeren mee in het windproject. Gemiddeld schreven zij zich in voor 2.250 euro. De deelnemers ontvangen 4,5% rente voor hun lening met een lineaire aflossing van 10 jaar. Ook het Waterschap Drents Overijsselse Delta investeert mee in het project.

Nieuwleusen Synergie

Nieuwleusen Synergie is opgericht in 2012 en heeft als doel om het dorp Nieuwleusen leefbaar en betaalbaar te houden. De coöperatie heeft veertig vaste leden en werkt al ruim acht jaar aan het windproject Veur de Wind. Het idee ontstond toen duidelijk werd dat er vanuit de provincie twee windmolens zouden moeten komen in Nieuwleusen. Doordat Nieuwleusen Synergie het project opgepakt heeft, kwam er lokaal draagvlak voor het project en profiteert de omgeving mee.