Home Actueel Vijf nieuwe boeren voor zon-op-dak projecten op Landgoed Twickel

10 juni 2021

Vijf nieuwe boeren voor zon-op-dak projecten op Landgoed Twickel

Vijf boeren die land pachten op Landgoed Twickel gaan samenwerken met Coöperatie Hof van Twente op Rozen. Samen met de coöperatie gaan zij in totaal 3.000 zonnepanelen plaatsen op hun daken. Naast het eigen elektriciteitsverbruik kunnen de boeren hiermee voorzien in de elektriciteitsbehoefte van zo’n 250 andere huishoudens.

Coöperatie Hof van Twente op Rozen heeft inmiddels op vier andere daken (twee agrarische daken, één manege en één productiebedrijf) in de gemeente samen al ruim 2.300 panelen geplaatst, waarvan de elektriciteit naar de leden gaat. Ook neemt de coöperatie met 916 panelen deel aan het project ’t Rikkerink, waar de panelen momenteel worden geplaatst. In totaal heeft Hof van Twente op Rozen nu zo’n 350 leden. Nieuwe leden worden nog steeds geworven, onder andere onder de “Vrienden van Twickel”.

Vergoeding voor de boeren

De Twickelboeren ontvangen een vergoeding voor het beschikbaar stellen van hun daken. Met deze gekapitaliseerde vergoeding kunnen de Twickelboeren de zonnepanelen voor hun eigen gebruik betalen of andere investeringen doen. Gezamenlijk besparen de boeren zo’n 20 duizend euro per jaar op hun elektriciteitsverbruik. Het wachten is op de aansluitingen van Enexis, zodat de zonnepanelen in het komende jaar geplaatst kunnen worden.

Meer informatie over energiecoöperatie Hof van Twente op Rozen is hier te vinden.