Home Actueel Provinciehuis Overijssel van het gas af

23 juni 2023

Provinciehuis Overijssel van het gas af

Met het verwijderen van de gasgestookte cv-ketels is het provinciehuis in Zwolle vanaf vandaag van het gas af! Vanaf het najaar wordt het provinciehuis verwarmd middels een hoge temperatuur warmtepomp.

Duurzaamheidsambities provincie

De stap naar een gasloos provinciehuis past in de duurzaamheidsambities van de provincie. In dat licht werden de afgelopen jaren verschillende bouwkundige ingrepen uitgevoerd om de isolatie van het gebouw te verbeteren. Daarnaast is het dak vol gelegd met zonnepanelen.

Het provinciehuis in Zwolle is in 1970 in gebruik genomen. Het is destijds ontworpen met een gasgestookte verwarmingsinstallatie. Het jaarlijks gasverbruik bedroeg toen circa 500.000 m3 gas. In de jaren ’80 zijn de installaties aangepast en is er een warmte-koudeopslag toegevoegd. Hierdoor nam het gasverbruik destijds al af met zo’n 10%. Bij de laatste grote renovatie in 2005 zijn de installaties gemoderniseerd en is de inzet van de warmte-koudeopslag verbeterd. Hierdoor is het gasverbruik met zo’n 40% gedaald tot circa 100.000 m3 gas per jaar.

Routekaart

In 2019 is er een routekaart opgesteld voor de verdere verduurzaming van het provinciehuis. In september vorig jaar is er al een warmtepomp in gebruik genomen in het provinciehuis, voor het verwarmen van tapwater (zie foto). Binnen afzienbare tijd zal nu de gasaansluiting worden verwijderd uit het gebouw en in september wordt de hoge temperatuur warmtepomp geplaatst.

 

 

De gasgestookte cv-ketel belandt in de prullenbak onder toeziend oog van gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher.

De warmtepomp voor tapwater werd in september 2022 al in gebruik genomen.