Home Actueel Overijsselse energie-innovatie staat aan basis van Finse pyrolysefabriek

2 april 2019

Overijsselse energie-innovatie staat aan basis van Finse pyrolysefabriek

Het Finse biobrandstoffenbedrijf Green Fuel Nordic gaat een bio-brandstoffabriek bouwen gebaseerd op de in Overijssel ontworpen pyrolyse techniek. Vandaag is opdracht gegeven voor het ontwerp en bouw van de fabriek, die komt te staan in de Finse stad Lieksa.

Pyrolyse is een techniek waarbij biomassa, bijvoorbeeld in de vorm van zaagsel en houtresten, wordt verwerkt tot olie. De pyrolyse-olie die dit oplevert is niet-fossiel en gaat ook niet ten koste van bijvoorbeeld gewassen die nodig zijn voor de voedselproductie. De olie kan worden gebruik voor toepassingen op gebied van energie, transport en chemie.

Commerciële schaal

De eerste pyrolysefabriek op commerciële schaal staat in Hengelo en is ontwikkeld door het Twentse bedrijf BTG-BTL. De fabriek is in 2015 geopend. De provincie Overijssel, kernpartner van het programma Nieuwe Energie Overijssel, heeft het initiatief destijds gesteund. Onlangs is deze fabriek overgenomen door Twence.

Internationale uitrol

Nu wordt de technologie geëxporteerd naar Finland. Gerhard Muggen, algemeen directeur bij BTG-BTL: ‘Het contract dat nu is getekend is een belangrijke stap op weg naar de wereldwijde uitrol van onze technologie en bewijs dat klanten geloven in het potentieel van onze pyrolysetechnologie.”

Voorbeeld voor energieneutrale economie

Gedeputeerde Annemieke Traag: “Overijssel had destijds de wereldprimeur met de eerste pyrolysefabriek op commerciële schaal. Nu wordt de volgende stap gezet: het vermarkten van deze innovatieve technologie op Europese- en zelfs wereldschaal. Deze pyrolyse in Twente levert draagt bij aan het halen van onze doelstelling van 20% nieuwe energie in 2023 in het programma Nieuwe Energie Overijssel. Ik zie dit vooral ook als een schoolvoorbeeld van een nieuwe, energieneutrale economie. Een ontwikkeling om trots op te zijn.”

Werkgelegenheid

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat reageert positief op de aangekondigde samenwerking: “Dit contract laat zien dat energietransitie veel werkgelegenheid oplevert voor zowel de mensen in Lieksa als Enschede. Verder is deze overeenkomst een andere belangrijke stap richting een meer duurzame raffinaderij-sector. Ik moedig ondernemingen aan om het aandeel herbruikbare grondstoffen in hun energieconsumptie te vergroten. Dat is waarom het Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) BioBased Economy, onderdeel van de Topsector Energie, betrokken is bij de voorbereiding en realisatie van deze techniek. De samenwerking tussen TechnipFMC, BTG-BTL en Green Fuel Nordic Oy zal er voor zorgen dat deze veelbelovende techniek verder ontwikkeld zal worden op een internationale schaal.”