Home Actueel Nieuwe energie coöperatie Essenkracht in Tubbergen

7 april 2021

Nieuwe energie coöperatie Essenkracht in Tubbergen

De gemeente Tubbergen is een energie coöperatie rijker. Uniek aan deze nieuwe coöperatie, genaamd Essenkracht, is dat alle dorpen uit de gemeente zich erbij kunnen aansluiten en zo hun eigen lokale postcoderoosprojecten kunnen realiseren. De coöperatie komt voort uit de gelijknamige Stichting Essenkracht.

Aansluiten bij de coöperatie gaat met een zogenaamde participatieovereenkomst. En het eerste dorp heeft zich al gemeld: Albergen. De voorbereidingen voor het eerste project in Albergen zijn al in volle gang. Op het dak van het MFA gebouw zal voor circa 15 huishoudens stroom worden opgewekt. Er ligt al een offerte van Enexis voor de netaansluiting. Gelukkig is hier nog ruimte voor op het net. Ook andere dorpen kunnen zich bij Essenkracht melden: de coöperatie is continu op zoek naar daken en deelnemers.

Stichting Essenkracht

Stichting Essenkracht in de gemeente Tubbergen richt zich op duurzaamheid in de brede zin van het woord. De stichting start en ondersteunt initiatieven die aan de slag willen met duurzame energieopwekking, energiebesparing en bewustwordingsprojecten rond alle duurzame thema’s (bv circulaire economie).

Op het gebied van duurzame energieopwekking heeft de stichting in 2020 haar eerste zonnedak gerealiseerd. Ook in de kernen spelen, samen met de lokale werkgroepen in de kernen, verschillende initiatieven. Zo maken ze optimaal gebruik van het lokale duurzaamheidsnetwerk over de hele gemeente en haar 9 dorpen. Meer info over Essenkracht op hun website.