10 maart 2023
Provincie investeert in ontmoetingsplekken met de sociale hypotheek
Dorpshuizen, kerken, sportverenigingen, wijkcentra en kulturhusen zijn belangrijke sociale ontmoetingsplekken voor inwoners. Dit soort accommodaties met meerdere functies onder één dak kunnen door de corona-effecten, inflatie en energieprijzen met moeite het hoofd boven water houden. De provincie geeft hen een steun in de rug door het openen van een nieuwe ronde van de sociale hypotheek.
Provinciale Staten hebben een bedrag van 1.500.000 euro beschikbaar gesteld om de financiële positie en weerbaarheid van maatschappelijke organisaties en verenigingen te verbeteren. Organisaties kunnen zo sneller aan de slag met bijvoorbeeld het energiezuiniger maken van gebouwen. Hierdoor blijven ze ook in de toekomst een belangrijke bijdrage leveren aan een aantrekkelijke leefomgeving in Overijssel.
Geld voor de energierekening
Locaties gebruiken de hypotheek ook voor het betalen van de energierekening, weet Tessa van Deventer, beleidsadviseur bij de provincie. “Als de hoge lasten betekenen dat een locatie anders dicht moet, en daardoor geen ontmoetingsplek meer kan bieden aan inwoners, is dat een goede bestemming,” zegt zij. “De sociale ontmoetingsplekken zijn vaak bewust of onbewust de warme kamers in onze provincie, waar mensen terechtkunnen die thuis letterlijk in de kou zitten door de hoge energielasten. Met het geld van de sociale hypotheek kun je ook zo’n kamer speciaal inrichten.”
Lees hier bijvoorbeeld over de multifunctionele accommodatie van Albergen, die verduurzaamde dankzij geld van de sociale hypotheek.
Terugbetalen met vrijwilligerswerk
De ‘hypotheek’ wordt niet afgelost met geld, maar met vrijwillige inzet bij nieuwe activiteiten in het belang van de buurt. Om te ervaren hoe dit in de praktijk uitpakt, bezochten statenlid Fred Kerkhof en gedeputeerde Roy de Witte op 9 maart de Wijkeuken in multifunctioneel centrum De Enk in de wijk Assendorp in Zwolle. De Enk gebruikt de hypotheek voor scholing van hun medewerkers, het versterken van hun administratieve afdeling en een bijdrage aan de exploitatie. Als aflossing hebben zij de Wijkeuken opgezet. Fred Kerkhof en Roy de Witte hielpen Anja Louwerse van De Enk bij het serveren van de maaltijd.
Anja Louwerse is blij met de bijdrage van de provincie. “Met behulp van de sociale hypotheek hebben we de Wijkeuken kunnen starten. Lekker en gezond samen eten voor weinig geld is de insteek. Een maaltijd kost 10 euro, maar je kan 2,50 euro extra betalen, zodat iemand met een kleinere portemonnee voor 7,50 euro kan komen eten. Mensen doen dat geregeld.”
Gedeputeerde Roy de Witte en statenlid Fred Kerkhof in de keuken van De Enk in Zwolle.
Extra inzet op energiebesparing
Je kunt de sociale hypotheek aanvragen via het subsidieloket van de provincie.
Naast de sociale hypotheek heeft de provincie Overijssel voor het bedrijfsleven, verenigingen en (culturele) instellingen ook extra subsidieregelingen voor energiebesparende maatregelen beschikbaar. Hiermee ondersteunt en stimuleert de provincie de verduurzamingsacties van deze organisaties om de energierekening zo snel mogelijk omlaag te brengen. Meer informatie over de regelingen is te vinden op onze pagina Investeren om te besparen.
Headerbeeld: Energiefonds Overijssel.