Home Actueel Lithium Werks vestigt R&D Campus op Technology Base

11 september 2018

Lithium Werks vestigt R&D Campus op Technology Base

Op 3 september heeft Lithium Werks haar plannen gepresenteerd voor een nieuwe R&D-Campus op het gebied van schone energie. De 17 hectare grote Campus wordt gevestigd op Technology Base in Twente. De komende jaren gaan hier tweeduizend mensen o.a. werken aan het ontwikkelen van Lithium batterijen. Deze batterijen moeten elektriciteitsnetwerken, zonnepanelen, treinen en boten van stroom voorzien.

Op dit moment is al ruim 100 miljoen euro door verschillende partijen geïnvesteerd in de ontwikkeling van de R&D campus. Lithium Werks heeft hierbij ondersteuning gekregen van ontwikkelingsmaatschappij Oost NL, de gemeente Enschede en de provincie Overijssel. Deze ontwikkeling is interessant voor het realiseren van een energieneutraal Overijssel. Dit is de doelstelling van het programma Nieuwe Energie Overijssel, waarin de provincie Overijssel in alliantievorm samenwerkt met 8 kernpartners.

R&D Campus voor ‘mobile battery ecosystem’

Duurzame energiebronnen, zoals wind en zon, produceren vaak de meeste energie op momenten dat de vraag klein is. De mismatch tussen vraag en aanbod leidt dan alsnog tot bijschakelen van conventionele energiecentrales. “Om daadwerkelijk een energietransitie tot stand te brengen, is slimmere opslag én transport noodzakelijk, zodat energie op de juiste plaats en tijd beschikbaar is. Voor deze energietransitie bouwt Lithium Werks een R&D-campus op Technology Base in Twente,” aldus Kees Koolen voorzitter van de raad van bestuur van Lithium Werks, over het hoe en waarom van zijn ambities en plannen. “Op de campus werken onderzoekers, engineers en technici intensief samen op het gebied van clean energy.”

Lithium Werks gaat ook intensief samenwerken met de Universiteit Twente (UT). De UT heeft geavanceerde faciliteiten in huis voor materialenonderzoek, zoals het MESA+ NanoLab en ook kennis van onder meer besturingselektronica en artificial intelligence.

Over Lithium Werks

Lithium Werks is een snelgroeiend wereldwijd bedrijf van lithium-ionbatterijen met productiefaciliteiten in Nederland en China en kantoren in de Verenigde Staten, Nederland, Noord-Ierland, Groot-Brittannië en Noorwegen. Lithium Werks levert cellen, modules en energiebeheersystemen in markten zoals industrie, transport, scheepvaart en hernieuwbare energie.