Home Actueel Leerlingen tonen energiebesparende robot aan Tijs de Bree

6 juni 2023

Leerlingen tonen energiebesparende robot aan Tijs de Bree

Gedeputeerde Tijs de Bree ontving maandag 5 juni een groep basisschoolleerlingen. De zes deden mee aan de FIRST Lego League Challenge en behaalden de tweede plek in de landelijke finale. Ze mochten daarom met hun energiebesparende robot naar het wereldkampioenschap in Houston. Na terugkomst gaven zij aan De Bree een demonstratie op het provinciehuis.

 

Leerlingen uit groep 7 en 8 van basisschool de Telgenborch uit Almelo doen elk jaar mee aan de FIRST Lego League Challenge, een internationale technologiewedstrijd voor kinderen van 9 tot 15 jaar. De kinderen dit jaar onderzochten waar energie vandaan komt en hoe het wordt gedistribueerd, opgeslagen en gebruikt.

Robot helpt energie besparen

Het team uit Almelo eindigde als tweede in de landelijke finale. Lucia, Maikel, Tiffany, William, Brooke-Lynn en Avak mochten dus deelnemen aan het wereldkampioenschap in Houston!

De teams streden met Lego-robots op een speciale speelmat. Daarnaast leerden de kinderen hun eigen robot te ontwerpen en te programmeren. “De robot is met wifi aangesloten op de slimme meter,” legt Maikel uit. “Je kunt alleen met hem spelen als je energie bespaart, als je teveel energie verbruikt verandert de robot van kleur. Als hij rood wordt, kun je er niet meer mee spelen. Is hij geel dan doet hij het nog maar met minder opties, en is hij groen dan werkt de robot helemaal goed.”

Doorzettingsvermogen

Tijs de Bree is onder de indruk van de Almelose leerlingen. “Mooi om te zien dat de jeugd zich inzet voor dit onderwerp,” zegt hij. “En dat ook nog eens op een educatieve manier. Ik heb veel bewondering voor hun doorzettingsvermogen in deze wedstrijd en het innovatieve oog van de kinderen voor oplossingen in de energietransitie. Ze hebben met elkaar een product neergezet waar ook echt behoefte aan is.”

Doorzetten was volgens teamcoach Marijcke Buitenhuis inderdaad het thema van dit seizoen. Zo mocht Avak in eerste instantie niet mee naar Amerika omdat hij in Irak is geboren en geen visum kreeg. “De anderen zijn zonder mij gegaan,” legt hij uit. “Maar toen kwam het Jeugdjournaal langs voor een interview, daarna mochten we toch langskomen bij de ambassade en heb ik toch een visum gekregen.”

Provincie zet in op techniek

De kinderen hebben heel wat geleerd, vertellen ze tijdens de presentatie op het provinciehuis. “Ik heb leren programmeren en bouwen, en ging voor de eerste keer met het vliegtuig,” vertelt Tiffany. Maikel vond de eerste keer vliegen best eng, “maar we hebben het wel gehaald. Ik heb ook veel vragen beantwoord in het Engels en ook de originele Saturnus V-raket gezien, mijn allerfavorietste raket!”

Provincie Overijssel heeft de reis naar Houston ondersteund omdat ze het belangrijk vindt om kinderen op jonge leeftijd kennis te laten maken met techniek. Op de arbeidsmarkt is immers een groot gebrek aan technici. Het programma Arbeidsmarkt Overijssel, opgave ‘wetenschap en techniek als basisvaardigheid voor alle jongeren’ heeft de reis mede mogelijk gemaakt.