Home Actueel Leerlingen Het Erasmus in Almelo geven het beste advies voor een duurzame toekomst

30 juni 2021

Leerlingen Het Erasmus in Almelo geven het beste advies voor een duurzame toekomst

Hoe ontwerp je een goede bewustwordingscampagne over energiebesparing? Hoe kun je jouw schoolgebouw verduurzamen? Leerlingen deden onderzoek, vormden een eigen visie en mening en gaven antwoord op deze vragen. Stuk voor stuk leverde dit originele, inspirerende adviezen op. Het leerlingenadviesbureau Ecostroom van het Erasmus sleepte de winst in de wacht.

Adviezen met video
In het project Adviseurs van de Toekomst gaven leerlingen door heel Overijssel hun adviezen over actuele energievraagstukken. Dat deden ze onder begeleiding van echte opdrachtgevers zoals Cogas, lokale energie-initiatieven en overheden. De deelnemende adviesbureaus pitchten hun adviezen aan een jurypanel door middel van een video over hun oplossing. De jury beoordeelde de ingezonden video’s  onder andere op haalbaarheid en originaliteit.

Het beste advies
Gedeputeerde Tijs de Bree maakte in een videoboodschap aan de leerlingen bekend dat Ecostroom van het Erasmus in Almelo zich het Beste Adviesbureau van Adviseurs van de Toekomst 2021 mag noemen. Remond Molenkamp van het project Duurzame Scholen Overijssel kreeg te horen hoe ze hun school duurzamer kunnen maken in energiegebruik. De Bree: “Jullie hebben grote plannen met het schoolgebouw. Zoals een fietsenstalling met zonnepanelen en groene daken én een warme truiendag! Voor als het weer wat kouder is uiteraard. Daar moet je met dit weer niet aan denken!”

Adviseurs van de Toekomst
Het educatieve project Adviseurs van de Toekomst van Natuur en Milieu Overijssel koppelt het onderwijs aan overheden, bedrijven en organisaties rondom actuele duurzaamheidvraagstukken en beleidsprogramma’s. Leerlingen en studenten uit het voortgezet onderwijs en het MBO gaan als adviesbureau aan de slag met een echte opdracht bij een echte opdrachtgever. Adviseurs van de Toekomst draait sinds 2012 in Overijssel en er hebben al ruim 200 klassen aan deelgenomen. De frisse blik en creativiteit van jongeren kunnen professionals helpen met verrassende ideeën en nieuwe inzichten!

Nieuwe Energie Overijssel
In 2050 is Overijssel energieneutraal. Dat is de missie van de alliantie Nieuwe Energie Overijssel. Een ambitieuze doelstelling die alleen maar gehaald kan worden door slim samen te werken met overheden, innovatieve ondernemers en duurzame koplopers! Nieuwe Energie Overijssel wil ook graag jongeren betrekken bij de transitie richting een energieneutraal Overijssel, onder andere via het educatieve project Adviseurs van de Toekomst.