Home Actueel 4.500 nieuwe laadpunten in Overijssel en Gelderland

12 juli 2018

4.500 nieuwe laadpunten in Overijssel en Gelderland

Overijssel en Gelderland krijgen 4.500 nieuwe laadpunten voor elektrische auto’s. Daarmee verviervoudigt het aantal laadpunten in de openbare ruimte. Het elektrisch rijden krijgt daarmee een enorme impuls. Bijzonder is dat met de nieuwe laadinfrastructuur het wereldwijd grootste praktijkonderzoek naar slim laden ooit gedaan wordt.

Eén derde van de energie in Overijssel wordt gebruikt voor mobiliteit. Nog maar een klein deel van het vervoer is emissieloos. De ambitie van het programma Nieuwe Energie Overijssel is 100% schone mobiliteit in 2050. Om dat te bereiken is het o.a. belangrijk een goede infrastructuur voor duurzame mobiliteit te faciliteren. Dat motiveert autobezitters over te stappen naar elektrisch vervoer.

Samenwerking gemeentes

Overijssel en Gelderland hebben namens 43 gemeenten een aanbesteding gedaan voor de aanleg van laadpunten. Dat is de grootste aanbesteding voor laadpunten in Europa. Winnaar Ecotap start samen met Allego na de zomer met de aanleg. In totaal komen er 2.250 laadpalen met elk 2 laadpunten. Onderdeel van de aanleg is ook dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van lokaal opgewekte duurzame energie door samenwerking met lokale energie coöperaties.

Locaties en prijs elektrisch laden

E-rijders in de deelnemende gemeenten die een openbare laadpaal willen aanvragen, kunnen zich alvast melden via www.openbaarladen.nl. De grote hoeveelheid laadpunten heeft geleid tot de laagste laadprijs van Nederland:15 cent per kWh. Per kilometer betaalt de e-rijder slechts één derde van de kosten voor fossiele brandstof.

Blije gezichten na ondertekening laadpalen

Grootste praktijkproef voor slim laden

Bijzonder is dat met de nieuwe laadinfrastructuur het wereldwijd grootste praktijkonderzoek naar slim laden ooit gedaan wordt. Met slim laden kunnen auto’s sneller opladen op momenten dat er meer duurzame energie beschikbaar is. Bovendien laden de voertuigen meer gespreid over de dag, waarmee de  overbelasting van het elektriciteitsnetwerk voorkomen wordt. Hiermee bereiden we ons voor op de komst van miljoenen elektrische auto’s. De drie jaar durende praktijkproef is uniek in omvang en bijzonder met zoveel partijen die daaraan meewerken.

 

Het project is een samenwerking tussen de provincies Gelderland en Overijssel, 43 gemeenten, Alliander, Enexis Groep, ElaadNL, Enpuls en het Living Lab Smart Charging.