Home Actueel Jonge adviseurs inspireren energieprofessionals uit Overijssel

23 mei 2019

Jonge adviseurs inspireren energieprofessionals uit Overijssel

Ruim 300 jongeren kwamen donderdag 23 mei naar het provinciehuis om energieprofessionals uit Overijssel te inspireren. De leerlingen uit het voorgezet- en basisonderwijs hebben zich de afgelopen maanden verdiept in actuele energievraagstukken. Tijdens de finale van Adviseurs van de Toekomst en de e-BATTLE pitchten zij hun advies en campagne.

32 schoolklassen uit Overijssel zijn de afgelopen maanden in de huid gekropen van adviesbureau of campagneteam om aan de slag te gaan met actuele energievraagstukken. ‘Hoe maak je de woonwijk van jouw school gasloos?’, ‘Hoe realiseer je grootschalige energieopwekking bij jou in de buurt?’ of ‘Hoe kan jouw school gemakkelijk en effectief energie besparen?’ Leerlingen deden onderzoek, vormden een eigen visie en mening en droegen oplossingen aan voor het vraagstuk. Stuk voor stuk leverde dit originele, inspirerende adviezen en campagnes op. Dat deden ze onder begeleiding van echte opdrachtgevers, zoals netwerkbeheerder Enexis, woningcorporaties of gemeenten.

Finale

Tijdens de finale pitchten de jongeren hun campagnes en adviezen. Dit deden zij aan de opdrachtgevers en partners uit het programma Nieuwe Energie Overijssel, waaronder Gedeputeerde Annemieke Traag: ‘De jongeren hebben laten zien dat ze briljante ideeën hebben en die zijn nodig om de energietransitie te versnellen. Wij leren van hun ideeën en samen kunnen we met slimme, toekomstbestendige oplossingen komen. Dat geeft energie!’ Een vakjury en het publiek kozen de winnaar. Dit jaar mag de International School Twente uit Enschede zich het Beste Adviesbureau en de O.S. Cazemier uit Oudleusen het Beste Campagneteam van 2019 noemen. International School Twente gaf advies aan Enexis over hoe zij de woonwijk van hun school aardgasvrij kunnen maken. De Cazemier school viel in de prijzen, omdat de jury onder de indruk was van de originaliteit van energiebesparingscampagnes en hoeveel mensen zij hebben bereikt. Zo hebben de leerlingen een verkoopactie LED-lampen en radiatorfolie onder de inwoners georganiseerd en in de kerk een Warme Truiendag georganiseerd.

Jongeren betrekken

In Overijssel werken we in de energietransitie continu nauw samen met jeugd en jongeren. Het gaat om hun toekomst en ze hebben inspirerende ideeën hoe we voor de wereld van morgen moeten zorgen. Hierdoor houden ze de energieprofessionals scherp. Het progamma Nieuwe Energie Overijssel biedt daarom o.a. verschillende educatieprogramma’s aan aan scholen. Waaronder de E-Battle en Adviseurs van de Toekomst door Natuur en Milieu Overijssel.

Educatieprogramma’s

Dit jaar is speciaal voor het programma Nieuwe Energie Overijssel het nieuwe educatieve project de e-BATTLE ontwikkeld. In de e-BATTLE voeren schoolklassen uit het basisonderwijs op eigen wijze campagne om zoveel mogelijk energie te besparen op school.

Daarnaast is het programma Nieuwe Energie Overijssel een samenwerking aangegaan met het educatieprogramma Adviseurs van de Toekomst. Iedere klas die meedoet aan Adviseurs van de Toekomst, vormt een eigen adviesbureau en gaat op een projectmatige manier aan de slag met onderwerpen als milieu, gezondheid en energie. Zo verbindt Adviseurs van de Toekomst bedrijfsleven, overheid en maatschappij met het onderwijs.

Programma Nieuwe Energie Overijssel

In het programma Nieuwe Energie Overijssel werken 8 kernpartners met elkaar samen aan een energieneutraal Overijssel. De komende jaren wordt gewerkt aan 20% duurzame energie. Jeugd en jongeren vormen de Energieke Netwerken van Morgen en spelen daarom een belangrijke rol in het programma. Daarom biedt het programma o.a. verschillende educatieprogramma’s aan aan scholen zoals de e-BATTLE en Adviseurs van de Toekomst.