Home Actueel ISDE verhoogd tot 350 miljoen euro voor energiebesparing woningen en bedrijfspanden

26 januari 2023

ISDE verhoogd tot 350 miljoen euro voor energiebesparing woningen en bedrijfspanden

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren en zakelijke gebruikers subsidie krijgen voor verduurzaming van een woning of bedrijfspand. In 2023 is 350 miljoen euro beschikbaar voor onder andere warmtepompen, zonneboilers, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. De mogelijkheden voor subsidie zijn verruimd.

De ISDE wordt jaarlijks beschikbaar gesteld en loopt door tot 2030. Woningeigenaren, bedrijven, verenigingen en particuliere verhuurders komen in aanmerking. Voor woningeigenaren geldt dat een maatregel eerst moet zijn uitgevoerd, voordat subsidie kan worden aangevraagd.

Warmtepomp en zonneboiler

Nieuw in 2023 is dat al voor één isolatiemaatregel subsidie kan worden aangevraagd in plaats van het minimum van twee maatregelen dat voorheen gold. Ook is er meer tijd voor het doen van een subsidieaanvraag. Vanaf 2023 heeft een woningeigenaar 24 maanden de tijd om een subsidieaanvraag te doen nadat een maatregel is uitgevoerd (mits de maatregel na 1 januari 2022 is genomen).

De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat of maatregel hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp of isolatie en de energieprestatie daarvan. Voor bijvoorbeeld een hybride warmtepomp op buitenlucht kan de subsidie 2000 tot 3000 euro bedragen.

Subsidie elektrisch koken

Ook nieuw in 2023 is dat woningeigenaren subsidie kunnen aanvragen voor een elektrische kookvoorziening die is aangeschaft na 1 april 2022. Dit vaste subsidiebedrag van 400 euro geldt voor huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet en zich hebben laten afsluiten van kookgas. Voor een aansluiting op een warmtenet geldt een vast subsidiebedrag van 3.325 euro.

Zakelijke markt

Naast het ISDE-budget van 350 miljoen is er 30 miljoen euro beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen, voor onder meer bedrijven, woningcorporaties, verenigingen en particuliere verhuurders. Zakelijke gebruikers komen in 2023 ook in aanmerking voor subsidie op warmtepompen en zonneboilers.

Kijk voor alle informatie over de ISDE-subsidie op de website van RVO.