Home Actueel Ichthus College in Kampen wordt energieneutraal met steun EFO

19 januari 2023

Ichthus College in Kampen wordt energieneutraal met steun EFO

Stichting Ichthus College in Kampen, onderdeel van de Landstede Groep, heeft grote verduurzamingsplannen. Er komt een deel nieuwbouw, en de bestaande bouw wordt grondig gestript en gerenoveerd. Isolatie en ventilatie hebben daarbij hoge prioriteit. Doel is om van BENG (bijna energieneutraal) naar ENG (energieneutraal) te gaan.

Lening van 2 miljoen

Energiefonds Overijssel (EFO) financiert projecten en ondernemingen in de provincie die nieuwe energie opwekken of energie besparen. Het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed is hier een belangrijk onderdeel van. Het Ichtus College draagt met haar verbouwing bij aan een behoorlijke energiebesparing, netto bijna nul CO2-uitstoot, voor de komende veertig jaar. Daarom financierde het fonds deze verbouwing en uitbreiding met een lening van 2 miljoen euro. De totale kosten van de verbouwing bedragen zo’n 21 miljoen euro.

Uniek in Nederland

Afgelopen dinsdag 17 januari was er een kick-off evenement op het college om de financiering van de verbouwing te vieren. Henri Kosmeijer, namens Landstede Groep projectleider van de nieuwbouw, vertelde dat wat er nu nog overeind staat van het oude schoolgebouw opnieuw gebruikt gaat worden. “Ook krijgt de school zonnepanelen en gaan we helemaal van het gas af. Alles bij elkaar is de school straks vijfmaal zuiniger dan een nieuwbouwhuis dat op dit moment gebouwd wordt.”

In een gastcollege van Joost Vlot (EFO) kwamen leerlingen meer te weten over de energietransitie en de mogelijkheden voor verduurzaming van dit soort maatschappelijke gebouwen. “Wat hier in Kampen gaat gebeuren is bijzonder. Jullie nieuwe schoolgebouw wordt energieneutraal. En dat is voor een middelbare school uniek in Nederland.”

Overijssel energieneutraal

De provincie Overijssel heeft een ambitieuze doelstelling voor nieuwe energie: duurzame vormen van energie moeten in 2023 voorzien in 20% van de totale energiebehoefte van de provincie en in 2050 wil Overijssel volledig energieneutraal zijn. Energiefonds Overijssel is opgezet om samen met ondernemingen, projecten en maatschappelijke organisaties deze doelstelling te realiseren.