Home Actueel FIXbrigade Almelo: “In drie maanden tijd écht veel aanvragen gekregen”

3 april 2023

FIXbrigade Almelo: “In drie maanden tijd écht veel aanvragen gekregen”

Het kabinet stelt 200 miljoen euro beschikbaar voor het tegengaan van energiearmoede door de inzet van energiefixers. Goed nieuws voor de FIXbrigade in Almelo! Die bestaat nu drie maanden. Hoe is de start verlopen? En volgt de rest van Overijssel het voorbeeld? We vragen het aan hoofdfixer André Elbertsen en beleidsadviseur Karin Fakkert.

 

Een FIXbrigade voert kleine bespaarmaatregelen uit bij bewoners die in energiearmoede leven. Hun energiekosten kunnen daardoor met 300 tot 1200 euro per jaar dalen. In Almelo is er sinds drie maanden ook een FIXbrigade. En die heeft het druk!

“Op 15 december vorig jaar hebben we de brigade gepresenteerd,” zegt beleidsadviseur Klimaat en Milieu Karin Fakkert. “In die dikke drie maanden hebben we echt veel aanvragen gekregen. We gaan daarom opschalen: daarvoor zoeken we nog meer ‘handjes’, handige vrijwilligers die kunnen helpen om woningen te isoleren.”

Samenwerking met woningstichting en welzijnswerk

Hoe richt je zo’n FIXbrigade op? Fakkert: “We zijn eerst met de woningbouwverenigingen om tafel gegaan. Zij zijn verantwoordelijk voor de schil van de woning, wij wilden vooral de kleine maatregelen oppakken: ledlampen, radiatorfolie, tochtstrips, kitten van kieren, cv-buisisolatie… We hadden ook contact met welzijnsorganisatie Avedan, want hoe komen we bij de mensen binnen? Avedan zou de coördinatie op zich nemen en vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzetten.”

Toen die samenwerking vorm begon te krijgen, kwam Karin op het spoor van de FIXbrigade Nederland. Die hebben zo’n beetje dezelfde aanpak. “Hun advies was om ook een betaalde kracht aan te nemen om de continuïteit te waarborgen. En meer te doen dan alleen die kleine maatregelen. Ook ventilatiesystemen moet je bijvoorbeeld checken. Want ga je beter isoleren, dan moet je ook beter ventileren. Anders wordt de luchtvochtigheid te hoog en wordt verwarmen juist moeilijker.”

Almeloos hoofdfixer André Elbertsen brengt raamfolie aan in een woning.

Gewoon beginnen

André Elbertsen is na een inwerkperiode bij de FIXbrigade in Amsterdam gewoon begonnen. Ze wilden voor de Kerst van start gaan, omdat energiearmoede in de wintermaanden natuurlijk meer speelt. Elbertsen: “Ik heb nu vijftig woningen gezien, de tranen springen me soms in de ogen. We hebben echt goeie dingen te doen. Als iemand bijvoorbeeld enkel glas heeft, is raamfolie al een superoplossing. Met relatief weinig kosten kun je een hoop verbeteren.”

“We geven daarnaast ook voorlichting. Mensen weten vaak niet dat je de ventilatieroosters in je ramen eruit kunt halen om schoon te maken. Dan ventileren ze weer beter. Of we laten zien hoe je de radiator schoon kunt maken. Dat spreekt aan.”

“We zijn bijna een dag bij iemand thuis,” vult Karin Fakkert aan. “Enerzijds om de mensen alle aandacht te geven, anderzijds om goed te kunnen kijken wat er aan de hand is in zo’n woning.”

Dankbare reacties

De FIXbrigade Almelo krijgt veel dankbare reacties. “Ik laat altijd mijn telefoonnummer achter,” zegt Elbertsen. “Als iets toch niet goed werkt, kunnen ze me bellen. Dat doen ze ook, mensen durven ons te benaderen. Soms bellen ze ook om te vertellen hoe blij ze zijn.”

‘Ha Energiefixer! Ik wilde nog even zeggen dat ik heel blij ben met de energiefix van mijn woning. Vooral in de woonkamer blijft de warmte nu veel langer hangen, dus de verwarming kan eerder uit. En die tochtstrips doen goed hun werk en vallen nauwelijks op. Dank jullie wel!’

– Reactie van een bewoner

Hoofdfixer Elbertsen moet soms creatief denken. “Mensen wonen vaak heel klein, dan moet je bedenken hoe je ze kunt helpen. Dan kun je wel zeggen dat de bank niet tegen de radiator aan mag staan, maar dat kan soms niet anders.”

“De menselijke problematiek grijpt me aan. Sommige mensen hebben psychische klachten, komen zelf niet verder. Het lukt mij vaak wel om mensen met me mee te krijgen. ‘Vindt u het goed als ik hier even een fittinkje hang, dan heeft u weer licht.’ Heel basic, maar de tranen staan me soms in de ogen. We doen eigenlijk isolatiewerk, maar het is ook een beetje maatschappelijk werk.”

Gemeentes staan te trappelen

Ze hebben laatst op verzoek van de FIXbrigade Nederland een voorlichtingsavond gehouden in Almelo, vertelt Elbertsen. “Daar kwam een aantal gemeenten op af, onder andere Deventer, Ommen, Hardenberg, Hengelo, Enschede, Doetinchem en Borne. Zij staan allemaal te trappelen om ook te beginnen. Uitleg geven over onze aanpak werkt dan verhelderend en inspirerend!”

 

Het kabinet stelt versneld 200 miljoen euro beschikbaar voor het tegengaan van energiearmoede door de inzet van energiefixers. Daarnaast komt 100 miljoen euro eerder beschikbaar uit het Nationaal Isolatieprogramma voor de lokale isolatieaanpak van gemeenten. Lees hier het hele persbericht.

Ook een FIXbrigade beginnen? Kijk op www.fixbrigade.nl.

Vrijwilliger worden in Almelo? Mail naar fixbrigadealmelo@avedan.nl.