Home Actueel Erfgoed Sterren 2021 van start

15 juni 2021

Erfgoed Sterren 2021 van start

‘Energierijk Erfgoed’ richt zich op plannen die de verduurzaming van erfgoed als doel hebben of dit kunnen versnellen. Door energie op te wekken met erfgoed of juist energie te besparen. Vanaf vandaag kun je met jouw erfgoed project meedoen en 10.000 Euro winnen.

Heb je inspiratie nodig? In Deventer vormen vijf pandeigenaren een mooi voorbeeld in deze categorie. Door een samenwerking met Vereniging Heemschut, de gemeente en het energiebedrijf lukt het hen om met behoud van monumentale waarden hun panden flink te verduurzamen. Bekijk hier hun verhaal.

Erfgoed Sterren is een wedstrijd die erfgoed verbindt aan maatschappelijke doelen. In vier categorieën kunnen inwoners, ondernemers, verenigingen en andere plannenmakers meedoen en kans maken op de titel Erfgoed Ster 2021. Naast de titel ontvangen de winnaars € 10.000 euro voor realisatie van hun plan.

Erfgoed Sterren kent vijf categorieën waarvan de eerste ‘Anders Boeren’ in 2020 van start ging. De overige categorieën (Sociale kwaliteit, Klimaatadaptatie en Vakmensen gezocht) starten op 15 juni 2021, vanaf die datum kan iedereen zich aanmelden.

Ook Erfgoed Ster worden?
Tot 1 september kunnen plannen aangemeld worden op www.hetoversticht.nl/erfgoedsterren. Naast het geldbedrag krijgen genomineerden professionele hulp bij de realisatie van hun plan.

Publiek bepaalt mee
Van de ingediende plannen worden er per categorie drie genomineerd. Van 6 tot en 18 september heeft iedereen de gelegenheid om op de ingediende plannen te stemmen. Het plan met de meeste stemmen wordt sowieso genomineerd als Erfgoed Ster.

De andere twee genomineerden worden gekozen door een professionele jury die bestaat uit twee vaste erfgoed leden: Peter Breukink, voormalig directeur Stichting Oude Groninger Kerken en Henk Baas, hoofd afdeling Landschap Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Ook zijn er wisselende juryleden per categorie. De voorzitter van de eindjury is Roy de Witte, gedeputeerde van de provincie Overijssel.

Bekendmaking Erfgoed Sterren 2021
De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens een slotbijeenkomst in oktober of november 2021. Per categorie wordt er een winnaar gekozen.

Het Overijsselse cultuurlandschap en het cultureel erfgoed is van grote betekenis. Door plannen van nu te verbinden aan het verleden ervaren we nog krachtiger wat de waarde van ons Overijsselse erfgoed is. Dat maken we zichtbaar met Erfgoed Sterren, een wedstrijd voor iedereen die met erfgoed een impuls weet te geven aan maatschappelijke doelen van de toekomst.

Meer over Erfgoed Sterren: www.hetoversticht.nl/erfgoedsterren