Home Actueel Energiek Zwartewaterland realiseert tweede zonnedak

10 februari 2021

Energiek Zwartewaterland realiseert tweede zonnedak

Energiecoöperatie Energiek Zwartewaterland heeft haar tweede zon-op-dak project gerealiseerd. Op het dak van Loonbedrijf A. ten Klooster, tussen Hasselt en Zwartsluis, wordt nu stroom opgewekt voor 21 huishoudens in Zwartewaterland.

Energiek Zwartewaterland gebruikte de postcoderoosregeling. Zo is de lokale omgeving bij het project betrokken. Leden die meedoen in het project profiteren 15 jaar van een belastingvoordeel op hun stroomprijs, waardoor de energielasten dalen. Naast het financiële voordeel vindt Energiek Zwartewaterland het ook belangrijk om de omgeving bij het opwekken van duurzame energie te betrekken om zo lokaal draagvlak voor de energietransitie te realiseren. Ook voor de dakeigenaar van loonbedrijf A. ten Klooster is de coöperatieve insteek van het project belangrijk.

Nog meer bedrijfsdaken voorzien van zonnepanelen

Energiek Zwartewaterland voltooide haar eerste postcoderoosproject in 2019. De coöperatie wil nu inspelen op de vernieuwde postcoderoosregeling die in het voorjaar van 2021 van kracht gaat. Het belastingvoordeel van de oude regeling wordt dan omgezet naar een subsidieregeling. De ambities zijn er niet minder om geworden, want de coöperatie wil meer bedrijfsdaken in Zwartewaterland voorzien van zonnepanelen om zo coöperatieve groene stroom op te wekken.

Gezamenlijke aanpak met gemeente zeer effectief!

Naast de opwek van duurzame energie, zet Energie Zwartewaterland zich ook in voor verduurzaming van woningen. In samenwerking met de gemeente Zwartewaterland en lokale bedrijven (combinatie DCZ-duurzaam wonen) stimuleert zij bewoners om besparingsmaatregelen door te voeren in de eigen woning. Dit gebeurt met gezamenlijke informatiebijeenkomsten, en in de coronatijd met Webinars. Daar krijgen woningeigenaren een gratis energie-adviesgesprek aangeboden. Al bijna 400 woningeigenaren hebben van dat adviesgesprek gebruik gemaakt en bijna 200 hebben vervolgens hun woning daadwerkelijk verduurzaamd. Een effectieve aanpak dus!

Energiek Zwartewaterland stimuleert daarnaast ook een wijkgerichte verduurzamingsaanpak samen met Buurtkracht.

Meer informatie over de Energiek Zwartewaterland en aankomende projecten is op hun website te vinden.