Home Actueel Eerste slimme energiesysteem in Zwolle ingeschakeld door minister Jetten

8 februari 2022

Eerste slimme energiesysteem in Zwolle ingeschakeld door minister Jetten

Oost-Nederland is de proeftuin voor de ontwikkeling van Smart Energy Hubs. Om eens te kijken wat dat is en hoe de eerste stappen worden gezet, ging minister van Klimaat en energie Rob Jetten kijken in Zwolle, waar hij op industrieterrein Hessenpoort de eerste installatie in werking stelde.

Er dreigt een tekort aan duurzame energie voor industrie, gebouwen en mobiliteit. Ook nu is 100% groen energieverbruik nog lang niet voor iedereen mogelijk. Smart energy hubs brengen het aanbod van zon- en windenergie, waterstof en warmte samen in een semi-autonoom energiesysteem: de hub. Binnen deze hub worden vraag en aanbod, via flexibele slimme systemen, optimaal op elkaar afgestemd.

Minister Rob Jetten schakelde het eerste slimme systeem in bij de rioolwaterzuivering van Waterschap Drents Overijsselse Delta. Hier is behoefte aan pure zuurstof: het kost veel energie om dat zelf te maken. Maar het is ook een afvalproduct van de productie van waterstof. Deze waterstofproductie gaat binnenkort op duurzame wijze van start op Hessenpoort en levert zo de zuurstof direct aan.

“Als dit een blauwdruk kan zijn van een groene economie in heel Nederland, dan is dat geweldig. En en dan is het hier vandaag in begonnen”

Rob Jetten, Minister van Klimaat en Energie

Dit is een voorbeeld hoe een Smart Energy Hub zorgt voor hoge efficiëntie van opwek en verbruik en minder belasting op het landelijke elektriciteitsnetwerk. Zo hoeft er niet gewacht te worden op landelijke maatregelen om duurzame energie voor alle bedrijven mogelijk te maken.