Home Actueel Eerste laadpunt grootste Europese aanbesteding in gebruik genomen in Dalfsen

12 september 2018

Eerste laadpunt grootste Europese aanbesteding in gebruik genomen in Dalfsen

Met het openen van het eerste laadpunt op 11 september in de gemeente Dalfsen is een start gemaakt met het verviervoudigen van het aantal elektrische laadpunten in de provincies Overijssel en Gelderland. Na de grootste aanbesteding voor elektrische laadpunten ooit, worden de komende periode 4.500 laadpunten aangelegd in 43 gemeenten in Overijssel en Gelderland. Het eerste laadpunt werd op 11 september feestelijk in geopend door wethouders Van Leeuwen en Uitslag van de gemeente Dalfsen en gedeputeerde Annemieke Traag van de provincie Overijssel. De combinatie Ecotap en Allego won de aanbesteding en is verantwoordelijk voor de aanleg, het beheer en het onderhoud de 4.500 openbare laadpunten.

Primeur voor de gemeente Dalfsen

Gemeente Dalfsen had de primeur en nam de eerste van de 4.500 laadpunten in gebruik. Als koploper op het gebied van duurzaamheid is Dalfsen de aangewezen plek voor deze opening. Wethouder Van Leeuwen: “In de gemeente Dalfsen staat duurzaamheid onbetwist voorop. Wij stomen onze gemeente samen met inwoners, ondernemers en onze Duurzame Dorpen klaar voor een duurzame toekomst. Hier sluit de uitbreiding van het oplaadnetwerk voor elektrische voertuigen naadloos bij aan. Wij zijn dan ook trots dat onze inwoners gemakkelijk en voordelig gebruik kunnen maken van de openbare laadpalen in de wijken.”

Snel aan de slag

Gedeputeerde Annemieke Traag voor Energie, Milieu en Europa: “Ik ben blij dat we zo snel na het bekend maken van de winnaar van de aanbesteding in juli, al aan de slag kunnen. De beschikbaarheid van voldoende laadpunten in de openbare ruimte is cruciaal voor autobezitters om over te stappen naar elektrische auto’s. Verduurzaming van de manier waarop wij reizen is een belangrijke pijler in de energieplannen van de provincie en haar partners. Dit is dan ook een mooie mijlpaal, waarmee ik Dalfsen en Ecotap graag feliciteer.”

Voor de langere termijn ambieert het programma Nieuwe Energie Overijssel dat alle voertuigen worden aangedreven met zero (CO2) emissiebrandstoffen, volledig geproduceerd met hernieuwbare energie. Voorzien is dat in de toekomst 10% van alle voertuigen met hernieuwbare energie wordt aangedreven en maximaal 10% bijmenging met biobrandstof plaatsvindt.

Voordelig laden

De grote omvang van het aantal laadpunten leidt ertoe dat in Overijssel en Gelderland aan de paal de laagste prijs per kilowatt/uur wordt betaald in Nederland. De e-rijder betaalt 18 cent per kilowatt/uur; ongeveer een derde van de kosten voor fossiele brandstoffen. Dit is exclusief de eventuele kosten voor een laadpas.

De uitbreiding van het aantal laadpunten en voordelige laadprijzen dragen bij aan de voorzieningen voor het groeiende aantal elektrische voertuigen. Kees van Bergen, CEO Ecotap: “Wij zijn erg trots dat Ecotap samen met Allego verder werkt aan de uitbreiding van de laadinfrastructuur in Europa. Op dit moment zijn er namelijk nog te weinig laadpunten om de groeiende aantal elektrische voertuigen van energie te kunnen voorzien.”

Een laadpaal aanvragen

Inwoners van de gemeente Dalfsen zonder een eigen oprit kunnen bij de gemeente een laadpaal aanvragen voor hun elektrische voertuig. De laadpalen worden op verschillende centrale plaatsen in de wijk geplaatst, zodat de afstand tussen woningen en de laadpalen beperkt blijft. Meer informatie over de aanvraag van de laadpaal is te vinden op www.openbaarladen.nl.