Home Actueel Deventer Energie wint de Energy Pitch 2020

14 februari 2020

Deventer Energie wint de Energy Pitch 2020

Deventer Energie is de winnaar van de Energy Pitch Overijssel in 2020. Dat werd vanavond bekend gemaakt tijdens het Kennisfestival Lokale Energie Overijssel, dat voor de derde keer werd georganiseerd. Drie lokale energie-initiatieven presenteerden door middel van een filmpje aan de jury wat hun initiatief de afgelopen jaren gerealiseerd heeft, en werden hierover door de jury ondervraagd. De tweede prijs gaat naar Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter en de derde prijs naar Groen Gebogen uit Dalfsen. Deventer Energie gaat met een voucher van €2.500 naar huis, de andere twee finalisten met €1500 en €1.000.

De projecten van de initiatieven uit Dalfsen, Deventer en Wierden werden door de vakjury, Henk Visser, Igor ter Halle en Gábor Oolthuis, op verschillende onderdelen beoordeeld. Onder andere op het bereik en bewustwording, hoe ze mensen meenemen, of het idee inspirerend is, en in hoeverre het plan bijdraagt aan de doelstellingen van het programma Nieuwe Energie Overijssel: 20% nieuwe energie in 2023 en een energieneutraal Overijssel in 2050. Hoewel de jury onder de indruk was van alle initiatieven, toch kon er maar één winnaar zijn. Deventer Energie kwam als uiteindelijke favoriet uit de verf, omdat ze met het gezamenlijke duurzaamheidscentrum de energietransitie in een mooie etalage zet. Inwoners die met een duurzaamheidsvraag bij Deventer Energie aankloppen, kunnen volgens de jury rekenen op een goede follow-up. Zo komen ze daadwerkelijk verder!

Initiatieven in Overijssel
Overijssel kent meer dan honderd lokale energie-initiatieven van bewoners die hun eigen leefomgeving willen verduurzamen, van groot tot klein. Deze initiatieven spelen een belangrijke rol in de energietransitie. “Dit jaar focussen we met de Energy Pitch op de mooie projecten die de afgelopen jaren al door initiatieven gerealiseerd zijn. Deze initiatieven laten zien wat je als energie-initiatief allemaal kunt bereiken, en zijn daarmee een inspiratie voor andere initiatieven. Uiteraard is er dit jaar ook weer veel aandacht geweest voor de betrokkenheid van de lokale omgeving, omdat dit cruciaal is voor de slagingskans en impact van een initiatief”, aldus Wendy Oude Vrielink van Natuur en Milieu Overijssel. Dit jaar organiseerde Natuur en Milieu Overijssel in samenwerking met het programma Nieuwe Energie Overijssel en Enpuls de succesvolle Energy Pitch Overijssel voor de achtste keer.

Bekijk hier de pitch van het winnende team.