Home Actueel Bedrijven investeren 3,5 miljard in duurzame energie

13 juni 2023

Bedrijven investeren 3,5 miljard in duurzame energie

Bedrijven investeerden in 2022 maar liefst 3,5 miljard euro in energiezuinige technieken en duurzame energie. Dat is een stijging van 61% ten opzichte van het jaar ervoor, dat ook al een uitzonderlijk jaar was. Zij maakten hierbij gebruik van de Energie-investeringsaftrek (EIA), een fiscale regeling die gemiddeld 11% belastingvoordeel oplevert.

 

Met de EIA wil de overheid energiezuinige investeringen stimuleren en een impuls geven aan de energietransitie. Bijna 18.000 ondernemers vroegen de EIA aan, dat is een stijging van 57% ten opzichte van het jaar ervoor. De 3,5 miljard euro aan investeringen leveren een energiebesparing op die vergelijkbaar is met het jaarlijkse energieverbruik van ongeveer 539.000 huishoudens.

Zonnepanelen en warmtepompen

Ondernemers uit uiteenlopende sectoren kunnen gebruikmaken van de EIA, zoals de land- en tuinbouw, detailhandel, transport, horeca en industrie. Bedrijven dienden de meeste aanvragen in voor zonnepanelen, ledverlichting en warmtepompen. Het meeste geld gaven ondernemers uit aan het energiezuiniger maken van bestaande bedrijfsprocessen, zonnepanelen en systemen voor het benutten van afvalwarmte.

Over de EIA

Al meer dan 25 jaar is de Energie-investeringsaftrek (EIA) een solide financiële stimulans voor Nederlandse ondernemingen. Bedrijven die investeren in technieken uit de zogenoemde Energielijst, kunnen via de EIA tot 45,5% van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst.

Meer weten? Kijk op de site van RVO.