Home Kennisplein Vraagstuk “Koele velden en warme douches”

14 juli 2020

Vraagstuk “Koele velden en warme douches”

Het kunstgrasveld als thermostaat

Eigenlijk is het heel logisch. Als de zon schijnt, wordt een kunstgrasveld warm. Stel dat je die die warmte kunt oogsten, dan kun je het gebruiken. Bijvoorbeeld om het water van de douches in de kleedkamers te verwarmen. Gemeente Zwolle is samen met de provincie Overijssel op zoek naar een marktpartij die dit kan realiseren.

In Zwolle liggen ruim 20 kunstgrasvelden. Jeroen Oosthof en Jos Florax van de gemeente Zwolle houden zich bezig met het innovatievraagstuk hoe ze de warmte van deze velden kunnen gebruiken.  Jos: “Een kunstgrasveld is een hele goede plek om energie op te wekken. Die velden hebben namelijk een lange levensduur, waardoor het interessant is om erin te investeren en ze voor meerdere doeleinden te gebruiken.”

Van sportkantine tot woonwijk

Jeroen: “Je kan de warmte die je oogst in een gesloten kringloop houden. Dan gebruik je het bijvoorbeeld om het water voor de douches en de sportkantine te verwarmen. Dat scheelt behoorlijk in de stookkosten en bovendien is het heel duurzaam. Als we een systeem vinden dat slim genoeg is en het sportpark ligt bij een wijk die is aangesloten op een warmtenet, dan zou je zelfs de warmte van de sportvelden kunnen gebruiken om een hele woonwijk te verwarmen. Een bijkomend voordeel is dat het kunstgrasveld afkoelt als je de warmte eruit haalt. En dat is tijdens warme dagen wel zo prettig voor de sporters.”

Wildcard voor innovatie

Jos: “We streven in Zwolle naar meervoudig ruimtegebruik. Dat betekent dat we de ruimte die we al in gebruik hebben, willen benutten als locatie om energie op te wekken. Deze sportvelden met kunstgras zijn daar heel geschikt voor, maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan parkeerplaatsen, of daken van bedrijfsgebouwen.”
Jeroen: “Speciaal voor die categorie is de wildcard in het leven geroepen. Want wij staan overal voor open. Dus als je een andere duurzame innovatie op de markt wilt brengen, nodigen we je van harte uit om je idee bij ons onder de aandacht te brengen. Als wij enthousiast zijn, kun je met behulp van de wildcard je plan verder uitwerken. Wij investeren in jouw ideeën zodat jij als ondernemer echt meters kan maken en de innovatie op de markt kan brengen.”

Op zoek naar energie-innovaties in Overijssel

Een energieneutraal Overijssel in 2050, dat is de ambitie van Nieuwe Energie Overijssel en de provincie Overijssel. Daarom zoeken we samen met onze partners de gemeenten Zwolle en Hardenberg en woningcorporaties Welbions en Delta Wonen oplossingen om woningen te verduurzamen, voorzieningen toekomstbestendig te maken en energie op te slaan. Heb jij de ideeën waarmee we aan de slag kunnen? Dan komen we graag met je in contact. Op overijssel.nl/startupinresidence lees je alles over de procedure rondom deze bijzondere aanbesteding. We selecteren maximaal drie oplossingen per vraagstuk en hebben ruimte voor in totaal twintig goede oplossingen.

De geselecteerde partijen krijgen een ontwikkelbudget van 25.000 euro om in samenwerking met de afnemers de oplossing uit te werken in een businesscase. Vervolgens testen we de oplossing in de praktijk. Als het product of de dienst goed aansluit bij de vraag, kunnen we de innovatie direct inkopen.

Vragen? De meest gestelde vragen hebben we al voor je beantwoord. Lees hier de FAQ.

Interesse?  Inschrijven voor de aanbesteding kan tot 30 september 2020.

Heb je een energie-innovatievraag waar je ondersteuning bij kunt gebruiken? Kijk dan ook eens wat het Startteam voor je kan betekenen!