14 juni 2023
Besparing door inzicht in energieverbruik
Tijdens de laatste lunchsessie van Nieuwe Energie Overijssel voor de zomerstop vertelde Stefan Walta, adviseur bij SAM, over het belang van energiebesparing en vooral: hoe doe je dat? Inzicht in het energieverbruik helpt daarbij. Een handig hulpmiddel om deze inzichten te vergaren, is de meetkoffer. Marloes Luijerink sloot ook aan. Zij runt samen met haar man Hans een rosékalverenbedrijf in Overijssel. Lees hieronder meer over de meetkoffer en welke inzichten met deze techniek zijn opgedaan in het rosékalverenbedrijf.
Ondernemers voelen steeds meer druk om te verduurzamen. Stefan wijst hier op de klimaatdoelen, die opgenomen zijn in het Klimaatakkoord en het Fit for 55 programma (onderdeel van de European Green Deal). Ook zet de overheid wetgeving in zoals de energiebesparingsplicht en de EED energie-audit. Beide instrumenten hebben als doel om bedrijven bewust te maken van hun energiegebruik en in beweging te laten komen door te verduurzamen en energie te besparen. De energiebesparingsplicht is inmiddels ook verbreed, waardoor meer organisaties hieraan moeten voldoen.
Inzicht in eigen proces
Stel dat bedrijven de noodzaak van energiebesparing inzien: waar moeten ze dan beginnen? Stefan: “Vanuit mijn professie zie ik dat er zóveel energie te besparen valt door inzicht te krijgen. Wat verbruik ik nou? Wat doet mijn proces en hoe werkt mijn proces?” Zijn ervaring bij zowel grote als kleine organisaties leert hem dat zij vaak onvoldoende inzichtelijk hebben hoe hun eigen installatie of proces werkt. Een van de mogelijkheden om inzicht te krijgen in een energieproces, is de meetkoffer.
Werking van de meetkoffer
De meetkoffer brengt in kaart wat het energieverbruik is voor een organisatie. Als een bedrijf interesse heeft in de meetkoffer, gaat een adviseur -zoals Stefan- in gesprek met de organisatie. Samen met de opdrachtgever bekijkt hij de meterkast en peilt hij de behoeften voor inzicht. Wat meet je op dit moment in de meterkast? En wat vind je belangrijk om te meten? Op basis van die informatie stellen ze samen een meetplan op. Daarop kan het Overijsselse bedrijf Energy-IO de meetkoffer afstellen en installeren in de meterkast, om maximaal 10 verbruikers te meten. Die installatie kost maximaal één uur en na 5 minuten ontvang je al de eerste data over je eigen bedrijf.
Vervolgens zit de crux hem in het juist analyseren van de data. Door heldere visualisaties en hulp van de adviseur, kun je conclusies trekken uit de metingen. Zo kom je erachter waar jouw grootste verbruiker zit en of jouw verbruik klopt met wat je had verwacht of dacht. Met die informatie kan je vervolgens op zoek naar besparingsmogelijkheden en aan de slag met energiebesparing!
Richting om te besparen
Inmiddels zijn meerdere bedrijven al geholpen door de meetkoffer. Een van hen is de rosékalverhouderij van Marloes en Hans Luijerink. “Duurzaamheid zit in ons DNA,” aldus Marloes. “Je zou kunnen zeggen: we hebben toch al genoeg zonnepanelen, wat maakt een beetje extra stroom uit? Maar alles wat wij niet verbruiken, kunnen we natuurlijk goed verkopen. Hoe meer wij besparen, hoe meer het uiteindelijk opbrengt.” Marloes geeft een aantal concrete voorbeelden van inzichten die de meetkoffer hun bedrijf heeft gegeven. Zo gaan ze bijvoorbeeld investeren in ledlampen, omdat de meetkoffer liet zien dat de huidige verlichting veel stroom verbruikt.
Het sparren met de installateur en adviseur ervaarde Marloes als heel prettig en behulpzaam. Ook heeft ze er veel van geleerd. “Je bent alerter en let automatisch beter op je verbruik. De inzichten die we opdoen, geven direct richting waarop we kunnen besparen of investeren.” Benieuwd naar een ander voorbeeld? Bekijk hier de video over een kaasbedrijf in Rouveen.
Ook een meetkoffer lenen?
De provincie Overijssel biedt organisaties de mogelijkheid om een meetkoffer 6 maanden in bruikleen te nemen. Na deze proefperiode kan het bedrijf kiezen om de koffer zelf aanschaffen. “Het leuke is, dat zo’n meetkoffer toepasbaar is voor allerlei organisaties, sectoren en typen locaties,” aldus Stefan. “Het is een simpel middel, makkelijk te installeren en geeft richting om te investeren.”
Ken jij ondernemers voor wie dit interessant zou kunnen zijn? Of wil je zelf meer weten of het direct aanvragen? Neem dan contact op met Dicky van Keulen, projectleider energiebesparing bij provincie Overijssel, d.v.keulen@overijssel.nl of 06-10 43 20 94.