Home Kennisplein Bolscher BV verduurzaamt

9 februari 2021

Bolscher BV verduurzaamt

Bolscher BV in Enschede erkent dat de vleesindustrie te maken heeft met grote milieuthema’s en wil een leidende rol spelen in het verbeteren van de sector.

Roy Bolscher is samen met zijn broer eigenaar van Bolscher BV. Tijdens hun vijfjaarlijkse boottocht, bedoeld ter afstemming en om frisse wind in de zeilen te houden, hebben zij in 2015 besproken dat het anders (lees: duurzamer) kon en moest. Zij stelden toen drie doelen. Als eerste wilden zij het productieproces ‘van zaadje tot karbonaadje’ zelf in de hand houden, dus ook diervriendelijk vlees gebruiken. Het tweede doel was van alle bedrijven in de sector het minste CO2 uitstoten en het minste water gebruiken. Als derde doel stelden ze minder vleesproducten te gaan ontwikkelen. Alle drie de doelen hebben zij gerealiseerd.

Verduurzamingspotje
In 2008 heeft Roy zijn eigen huis energiepositief gebouwd. Dat wilde hij ook in de fabriek realiseren. Door een briefje op te hangen in de kantine van Bolscher heeft hij een stuk of zes enthousiastelingen bij elkaar weten te krijgen om het voortouw te nemen in de verduurzaming van de fabriek. Bolscher heeft gebruik gemaakt van een intern opgezet revolving fund om de verduurzamingsmaatregelen te financieren. Een ‘potje’ is met een startbudget gevuld om de meerkosten van de eerste maatregelen te financieren. Energiekosten die door die maatregelen bespaard werden, zijn in het verduurzamingspotje gestopt. Hiermee is bijvoorbeeld het toepassen van LED-verlichting in de hele fabriek bekostigd. Inmiddels is de waarde van het verduurzamingspotje meer dan verdubbeld.

Roy Bolscher

Restwarmte
Door een energiemeting kwam Bolscher erachter dat koeling de grootste energieverbruiker in de fabriek was. Daarnaast ging 20% van het energieverbruik naar de verwarming van schoonmaakwater (20.000L water per dag). Restwarmte afkomstig van de koeling levert genoeg warmte om 30.000L water per dag te verwarmen. Deze restwarmte wordt nu gebruikt om het schoonmaakwater te verwarmen. De koeling is daarmee tot een soort warmtepomp gemaakt. Er is een buffer geplaatst voor 25.000L water.

Meer elektriciteit
Door het gas- en dieselloos opereren is het energieverbruik is toegenomen. Voorheen werd 1,1 MWh verbruikt, maar dat is nu toegenomen naar ongeveer 1,6 MWh dit jaar. Dat heeft als gevolg dat nu nog maar 11,3% van de benodigde energie uit de 600 zonnepanelen op het dak wordt gehaald. In die tijd kon de constructie van het pand niet meer panelen dragen. Na de komende verbouwing en uitbreiding is het pand constructief geschikt om meer panelen te plaatsen. Dan voorzien 1.380 zonnepanelen het pand van elektriciteit.

Tip voor andere ondernemers
De belangrijkste tip die Bolscher heeft voor andere bedrijven: ‘Ga meten. Hang overal metertjes op en zoek daarmee uit waar je het meest op kunt verduurzamen.’

Handreiking Duurzame Bedrijven
Bolscher is een van de voorbeelden die genoemd staan in de Handreiking Duurzame Bedrijven. Een handig overzicht van maatregelen om de verduurzamen, samengesteld door VNO-NCW Midden, MKB Nederland Midden en de provincie Overijssel. Benieuwd naar alle maatregelen? Kijk hier.