Home Kennisplein Tweedaagse: expert in de warmtetransitie

Tweedaagse: expert in de warmtetransitie

17 en 18 oktober 2023

Houd jij je sinds kort bezig met het thema warmtetransitie bij een gemeente? Vliegen de afkortingen TVW, NPLW, NIP en WUP je om de oren? En ontmoet je graag andere startende collega’s? Meld je dan aan voor onze ‘Tweedaagse: expert in de warmtetransitie’.

Wanneer: 17 en 18 oktober 2023 van 09.30 tot 17.00 uur
Voor wie: ambtenaren in Overijssel die in 2023 startten in de warmtetransitie (gebouwde omgeving)
Locatie: een centrale locatie in Overijssel (n.t.b.)
Deelname aan deze tweedaagse is gratis

Gemeenten energieneutraal in 2050
Overijssel energieneutraal in 2050. Om dat voor elkaar te krijgen, stelden gemeenten visies op en zijn ze druk met het maken en uitvoeren van plannen. Bijvoorbeeld wijkaanpakken of isolatieacties voor huishoudens met energiearmoede. Het Expertiseteam Gebouwde Omgeving ondersteunt Overijsselse gemeenten hierbij. We zien dat gemeenten regelmatig mensen aannemen die aan de slag gaan met de warmtetransitie. Die mensen helpen we graag om een expert te worden in de warmtetransitie.

Wat ga je leren?
In twee dagen kom je alles te weten over de belangrijkste onderwerpen in de warmtetransitie: beleid, techniek, proces en bewoners. We nemen je mee in de typische Overijsselse context, zoals de lokale dynamieken, oplossingen en betrokken partijen. We stomen je niet alleen inhoudelijk klaar, maar besteden ook aandacht aan belangrijke competenties die jij als nieuwe ambtenaar nodig hebt om je vak nog beter te kunnen uitoefenen. En we maken het interactief! Via onze Serious Game ‘Het Dilemma van Thermos’ doorleef je de warmtetransitie en alle belangen die daarbij spelen.

Na deze tweedaagse
Heb jij jouw basis verstevigd, nieuwe collega’s van andere gemeenten ontmoet en kan je nóg meer een verschil maken in het verduurzamen van de gebouwde omgeving.

Programma

Dag 1 (17 oktober 09:30 – 17:00 uur)

  • Kennismaking met elkaar, het Expertiseteam en de provincie
  • Van Klimaatakkoord naar Transitievisie Warmte, Wijkuitvoeringsplannen en isolatieprogramma’s: de belangrijkste beleidsontwikkelingen
  • De warmtetransitie in vogelvlucht: overzicht van de opgave en oplossingen, met oog voor de Overijsselse situatie
  • De individuele route naar aardgasvrij: aanpakken gericht op isolatie, (hybride) warmtepompen en energiearmoede

Dag 2 (18 oktober 09:30 – 17:00 uur)

  • De collectieve route naar aardgasvrij: wijkgerichte aanpakken
  • Verduurzaming van utiliteitsgebouwen
  • Ontwikkelen van een (persoonlijk) actieplan
  • Serious Game: Het Dilemma van Thermos

Meld je aan

Meld je hier aan voor de Tweedaagse: expert in de warmtetransitie.
Wil je meer informatie of heb je een vraag? Mail Marlijne ten Houte van het Expertiseteam Gebouwde Omgeving: marlijneh@frisseblikken.com.