Home Actueel Blog #57 Trainees op reis: Weer thuis!

28 augustus 2023

Blog #57 Trainees op reis: Weer thuis!

Heleen Pieloor - Trainee Nieuwe Energie Overijssel

Onze energietrainees sloten hun traineeship af door buiten de grenzen van Overijssel te kijken naar interessante energieprojecten. De groep ging een week naar Kopenhagen, waar volop interessante initiatieven te vinden zijn. Inmiddels zijn ze terug en onder de indruk van de Deense ervaringen. In dit laatste blog blikken Iris, Stan, Tessa, Lucca en Heleen terug. Zij organiseerden het bezoek aan Kopenhagen organiseerden terug op hun reis. Heleen Pieloor deelt hun inzichten in dit laatste blog.

Werkgroep opgezet

Nadat het vaststond dat we naar Kopenhagen wilden, is er direct een werkgroep opgericht met 5 trainees. Wij droegen nu de verantwoordelijkheid om een leuke en vooral leerzame reis naar Kopenhagen te regelen. Uiteraard moesten we er ook voor zorgen dat we delen van onze reis zouden vastleggen, zodat niet alleen wij iets leren, maar ook iedereen in het netwerk van de provincie.

Plannen is schrappen

Maar goed, waar begin je als je zo’n reis gaat organiseren? We hebben online vele websites afgespeurd naar leuke en leerzame activiteiten. Zo waren er ideeën om naar het eiland Samsø te gaan, dat volledig zelfvoorzienend is, maar ook een bezoek aan de gemeente Kopenhagen en afval uit het water halen middels een kanotocht. Deze ideeën waren met het oog op duurzaamheid geschikt voor het programma, maar hebben het uiteindelijk niet gehaald vanwege voornamelijk logistieke redenen. Dit was gelukkig geen enkel probleem aangezien we te veel activiteiten hadden gevonden en we dus sowieso daarin moesten schrappen.

Vroeg lunch bestellen

Na het bepalen van de activiteiten konden we het plan presenteren aan de programmaleider en het vervolgens in een memo toesturen naar de directie. Met wat kleine aanpassingen kwam het plan erdoorheen en konden we definitief de activiteiten vastleggen en verder plannen. We hebben vele hotels bekeken in zowel Hamburg, waar we één nacht verbleven als tussenstop, als Kopenhagen. Ook kwam toen de uitdaging om lunch en avondeten te regelen. Enkele weken voor vertrek hebben we alle locaties voor lunch en avondeten al gereserveerd. Vooral de lunch was soms spannend omdat we een strakke tijdsplanning hadden. Gelukkig waren de restaurants erg flexibel en konden we bijvoorbeeld in de ochtend onze bestelling al doorgeven zodat het snel klaar stond bij binnenkomst. Zo waren we er zeker van dat we op tijd klaar zouden zijn voor ons middagprogramma.

‘ Tot onze eigen verbazing is alles vlekkeloos verlopen…’

– Heleen Pieloor

Rust pakken

Donderdagmiddag was een rustige laatste dag. In de ochtend hadden vijf trainees hun intervisie met het bureau dat ons de afgelopen anderhalf jaar veel heeft bijgebracht over persoonlijke ontwikkeling. Tijdens de lunch was de andere helft aan de beurt en de rest van de middag was vrij te besteden. Iedereen heeft deze laatste dag genoten van het prachtige weer en is de stad ingetrokken, naar het park of museum gegaan of gaan zwemmen. Zo had iedereen even tijd om weer rust te pakken na de intense dagen en om onszelf weer voor te bereiden op de lange terugreis de volgende dag.

Kers op de taart

Samengevat was deze reis een groot succes. Als organisatie gingen we ervan uit dat er een keer iets mis zou moeten gaan. Toch…? Nee, tot onze eigen verbazing is alles vlekkeloos verlopen. We zijn overal op tijd aangekomen, hadden ’s middags en ’s avonds lekker eten én we hebben heel veel nieuwe kennis opgedaan. Als kers op de taart mochten we dit avontuur afsluiten door het maken van video’s in samenwerking met Beleef Media, die ons allen heeft geïnterviewd en deze samen met onze eigen gemaakte beelden heeft gemonteerd tot mooie video’s. .

Namens alle negen trainees willen we graag de provincie bedanken voor de ruimte die wij kregen om onze eigen afsluitende reis te organiseren. Het traineeship was van begin tot eind onvergetelijk en heeft ons naast kennis ook een groot netwerk, vriendschappen en ervaringen gegeven.

Meer weten over Iris, Stan, Tessa, Lucca, Heleen en de andere trainees? Ontdek hier wie ze zijn. 

Lees en bekijk hier alles over het werkbezoek aan Kopenhagen!