Home Kennisplein Trainees week lang op werkbezoek bij verduurzamingsprojecten Kopenhagen

28 juni 2023

Trainees week lang op werkbezoek bij verduurzamingsprojecten Kopenhagen

Tijdens het traineeship van onze energietrainees ontstond het idee om buiten de grenzen van Overijssel te kijken naar interessante energieprojecten. De groep besloot naar Kopenhagen te gaan, waar volop interessante initiatieven te vinden zijn die de aandacht verdienen. Op deze pagina vind je een verslag van de reis en de bevindingen van de trainees. 

Binnen de energietransitie zijn veel handjes nodig om de gestelde doelen te halen. Om gemeenten bij deze uitdaging te helpen, heeft de provincie een traineeship rond de energietransitie in het leven geroepen. Op 1 maart 2022 zijn tien enthousiaste trainees begonnen met werken en leren bij de provincie.

Reis ter afsluiting

Tijdens het traineeship van anderhalf jaar hebben de jongeren bij twee organisaties meegelopen. Meestal bij gemeenten, maar het ook bij bijvoorbeeld een waterschap. Eén dag in de week hadden ze een trainingsdag op het provinciehuis. Ze leerden hoe gemeenten werken, hoe je creatieve werksessies organiseert en hoe je kan innoveren binnen de overheid.

Halverwege het traineeship is de groep met Jelle Zoomer (initiatiefnemer en coördinator van het traineeship) om tafel gegaan om te kijken hoe ze de tweede helft van het traineeship voor zich zagen. Daar ontstond het idee om als eindreis naar Denemarken te gaan. Er werd direct een werkgroepje opgericht om een plan te maken om voor te kunnen leggen aan de directie. Toen de directie was overtuigd van de meerwaarde van deze reis, konden ze gaan plannen!

De lessen uit Kopenhagen kunnen de trainees goed gebruiken bij de functies die ze na het traineeship gaan vervullen

Kennis delen

In de week van 5 juni zijn de trainees per trein naar Denemarken vertrokken. Wat ze in Kopenhagen allemaal hebben gedaan en geleerd, lees en zie je op deze pagina.

Hier lees je kort wie de trainees zijn en wat hun achtergrond is. De meesten hebben geen opleiding op het gebied van duurzaamheid gevolgd, maar dat verandert niks aan hun motivatie om hun steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld!