Home Kennisplein Webinar Zonnedakje laat mogelijkheden tool zien

3 maart 2021

Webinar Zonnedakje laat mogelijkheden tool zien

Zon biedt nog steeds veel kansen voor duurzame energieopwekking. Met de tool Zonnedakje kan iedereen in Overijssel vanaf nu een actueel beeld ophalen waar zonnepanelen op daken liggen én waar ook niet. De tool is in eerste instantie bedoeld voor gemeenten, bedrijven, parkmanager en ontwikkelaars, bij het bepalen van hun beleid en uitvoeringsplannen. Op 2 maart 2021 werd de tool toegelicht in een webinar. Hierin werden de aanpassingen toegelicht die, sinds de lancering in december vorig jaar, waren aangebracht en ging men in op drie voorbeelden.

Webinar terugkijken

Hieronder is het webinar terug te kijken. Om direct naar bepaalde informatie te kunnen gaan zie je onder de video een overzicht van de tijd waarop bepaalde informatie terug te vinden is.

Informatie

Voorbeeld 1: Bedrijventerrein Hessenpoort

5:23 We kijken naar zonnedakje.nl/overijssel. We selecteren ‘SDE’ als focus en zoeken naar bedrijventerrein Hessenpoort.

6:40 Kaart bedrijventerrein Hessenpoort

  • Welke daken hebben al zonnepanelen?
  • Welke daken hebben al wel een SDE subsidie aangevraagd maar hebben nog geen zonnepanelen aangelegd?
  • Welke daken zijn mogelijk geschikt voor het aanvragen van een SDE?
  • Op de kaart kan het filter ‘Toon enkel grote daken’ aan- en uitgezet worden. Daarmee filter je op daken die groter dan 285 m2 zijn (geschikt voor een SDE).

8:50 Statistieken bedrijventerrein Hessenpoort

  • Kijk naar het aantal (grote) daken en het totale dakoppervlak.
  • Bekijk het percentage aangelegde zonnedaken.
  • Grafieken: verhouding grote en kleine daken, verhouding van het oppervlak van grote/kleine daken, verhouding, de SDE status van de daken en het bijbehorende dakoppervlak.
  • Door op een categorie in de legenda van een grafiek te klikken (bijv. ‘Niet geschikt’) kan deze uit de grafiek worden weggelaten.
  • In de toekomst kan hier ook weergegeven worden hoe het aantal zonnedaken in een gebied verandert gedurende de jaren.

13:46 Kan de data uit de Zonnedakje applicatie ook beschikbaar gemaakt worden?

  • De data uit Zonnedakje kan voor gemeenten aangevraagd worden bij Nieuwe Energie Overijssel als excel bestand.

16:40 Wat zijn de mogelijkheden voor bedrijventerrein Hessenpoort?

  • Ga bij de statistieken naar het tabblad ‘Potentie’. Hier is te zien dat er nog veel geschikt dakoppervlakte vrij is, en daarmee nog veel energie op te wekken is en CO2 uitstoot te voorkomen.

 

Voorbeeld 2: Postcoderoos Enschede

19:40 We kijken eerst naar de binnenstad van Enschede, met postcode 7511. Wanneer de bewoners van dit gebied wel graag zonne-energie willen gebruiken, maar geen geschikte daken hiervoor hebben, kan er gekeken worden naar de mogelijkheden met de postcoderoos regeling.

21:10 Om zelf een gebied in kaart te brengen, kan simpel een csv bestand gemaakt worden met het gebied gespecificeerd. In dit geval wordt een csv laten zien met de omliggende postcodes van postcodegebied 7511. Een voorbeeld van zo’n csv kan ook gedownload worden via de Zonnedakje website.

22:20 Upload het csv bestand op Zonnedakje en bekijk het postcoderoos gebied.

23:00 We zoomen in naar Hogeschool Saxion, een groot, maatschappelijk gebouw zonder zonnepanelen.

24:02 Op de zoek dak pagina kunnen we dit gebouw met meer detail bekijken. Zoek op de postcode. Hier kan onder andere het totaal oppervlak, het geschikt oppervlak en het mogelijk aantal zonnepanelen bekeken worden.

  • Bij het geschikt oppervlak wordt rekening gehouden met het deel van het dak wat genoeg zon krijgt, en de realiteit dat doorgaans niet het hele dak vol gelegd wordt, maar meestal rond de 60% van het geschikt oppervlak.

 

Voorbeeld 3: Hasselt

34:25 We selecteren de ‘Realisatie’ focus en gaan naar ‘Wijk 02 Hasselt’ (CBS definitie van de stad Hasselt).

34:58 Op de kaart.

  • Op de realisatie kaart is aangegeven welke gebouwen al wel (geel) en nog geen (blauw) zonnepanelen geïnstalleerd hebben.
  • Op de kaart is het stadscentrum te herkennen, een industrieterrein en woonwijken, aan de hand van grootte, monumentale status/beschermd stadsgezicht, en bouwjaar.
  • Beschermd stadsgezicht/monumenten zijn maximaal geclassificeerd als ‘mogelijk geschikt’ op de potentie kaartlaag, aangezien zonnepanelen het stadsgezicht aan kunnen tasten.

38:00 Wijkuitvoeringsplan in Hasselt

38:55 Voorbeeld: Hasselt kern. Bekijk alleen de gegevens van de kern van Hasselt. Zo kan er een gerichtere aanpak gemaakt worden per buurt.

40:25 Van Hasselt kunnen ook de bouwjaren bekeken worden, en het percentage zonnedaken per bouwjaar. Zo kan worden gezien welk type gebouwen al veel zonnepanelen geïnstalleerd hebben, en waar op gefocust kan worden.

42:30 Wat voor informatie kan er als bewoner uit Zonnedakje gehaald worden?

  • Je kan over je woning heen bewegen op de kaart voor de kerninformatie over het gebouw: zonnepanelen aanwezig, geschikt oppervlakte, bouwjaar, etc.
  • We kunnen ook meer informatie verkrijgen via de zoek dak pagina, waar een huis gezocht kan worden door op de kaart op de juiste gemeente te klikken, en vervolgens op het huis zelf, of door op postcode te zoeken.

 

 

De applicatie is beschikbaar voor iedereen: gemeenten, energiecoöperatie, woningcorporaties, bewoners. Voor de ruwe data kan contact opgenomen worden met Nieuwe Energie Overijssel, om ook zelf selecties van de data te maken of eigen data er aan te koppelen.

FAQ op website Zonnedakje

Hopelijk helpt de webinar je op weg om je informatie op te kunnen halen met Zonnedakje. Toch nog vragen? Kijk dan ook eens bij de FAQ op de website van Zonnedakje. Daar staan al veel vragen en antwoorden voor je klaar!