Home Kennisplein Vraagstuk “Verduurzaming van woningen met cultuurhistorische waarde”

13 juli 2020

Vraagstuk “Verduurzaming van woningen met cultuurhistorische waarde”

Isoleren met behoud van karakter

Ze geven steden en dorpen karakter, het zijn de smaakmakers van het straatbeeld; de sfeervolle oude woningen bomvol authentieke elementen. Woningcorporatie Welbions wil ze op grote schaal renoveren en verduurzamen. En dat is een uitdaging. Daarom zoekt de corporatie naar slimme innovaties en marktpartijen die mee willen doen.

Bert Schipper is adviseur bij Welbions. Dit is de woningcorporatie van en voor de gemeente Hengelo en Borne. 1 op de 3 inwoners van deze gemeenten woont in een woning van Welbions. Bert Schipper: “Iedereen kent ze wel, de geliefde wijken met de oude arbeiderswoningen uit de jaren ’20 en ’30. Oud en heel karakteristiek. Vaak zijn de huizen niet zo groot, soms zijn het zelfs gemeentelijke monumenten, maar dat hoeft niet altijd. Ongeveer 15% van onze woningvoorraad behoort tot deze categorie. We willen deze woningen graag verduurzamen en beter isoleren, maar hoe pak je dat op een snelle en betaalbare manier aan?”

Geen standaard oplossing

De bestaande en bekende isolatietechnieken zijn voor deze woningen vaak niet mogelijk. Bert: “Ze  zijn vaak op zand gebouwd en hebben geen of beperkte spouwmuren, waardoor standaard isolatiemaatregelen al snel afvallen. Ook zijn ze vaak onderdeel van een beschermd stadsgezicht en kun en wil je aan de buitenkant van het huis niet zo veel aanpassingen doen. Maar in de woning zelf wil je ook niet ingrijpend verbouwen, omdat het vaak vrij kleine woningen zijn en de ruimte beperkt is.

Op zoek naar innovatie

Daarom zoeken we naar innovatieve isolatie oplossingen. Zodat we beter kunnen isoleren, zonder dat het ten koste gaat van het aangezicht van de woning of de ruimte in het huis. En het moet niet te duur zijn, want dan is het niet rendabel voor ons. Bovendien moeten de aanpassingen snel te realiseren zijn, omdat de woningen bewoond zijn. Door deze woningen beter te isoleren, stijgt het woongenot van de bewoners en vermindert de CO2 uitstoot. Een win-win situatie dus. Heb jij een innovatieve oplossing voor deze specifieke woningen die we nog niet kennen? Dan kom ik graag met je in contact. Ik ben heel benieuwd naar jouw ideeën!”

Op zoek naar energie-innovaties in Overijssel

Een energieneutraal Overijssel in 2050, dat is de ambitie van Nieuwe Energie Overijssel en de provincie Overijssel. Daarom zoeken we samen met onze partners de gemeenten Zwolle en Hardenberg en woningcorporaties Welbions en Delta Wonen oplossingen om woningen te verduurzamen, voorzieningen toekomstbestendig te maken en energie op te slaan. Heb jij de ideeën waarmee we aan de slag kunnen? Dan komen we graag met je in contact. Op overijssel.nl/startupinresidence lees je alles over de procedure rondom deze bijzondere aanbesteding. We selecteren maximaal drie oplossingen per vraagstuk en hebben ruimte voor in totaal twintig goede oplossingen.

De geselecteerde partijen krijgen een ontwikkelbudget van 25.000 euro om in samenwerking met de afnemers de oplossing uit te werken in een businesscase. Vervolgens testen we de oplossing in de praktijk. Als het product of de dienst goed aansluit bij de vraag, kunnen we de innovatie direct inkopen.

Vragen? De meest gestelde vragen hebben we al voor je beantwoord. Lees hier de FAQ.

Interesse?  Inschrijven voor de aanbesteding kan tot 30 september 2020.

Heb je een energie-innovatievraag waar je ondersteuning bij kunt gebruiken? Kijk dan ook eens wat het Startteam voor je kan betekenen!