Home Kennisplein Stel je energietransitie-vraag aan Melanie van het Kennisloket!

21 november 2022

Stel je energietransitie-vraag aan Melanie van het Kennisloket!

Het Kennisloket Energietransitie is hét startpunt voor antwoord op energietransitie-gerelateerde vragen in Overijssel. Sinds september komen bij Melanie de Vries alle vragen binnen die met het formulier op de website worden ingediend. Zij leidt de vragen door naar de juiste lectoraten of faculteiten van de kennisinstellingen Windesheim, Saxion en Universiteit Twente. Tijd om kennis te maken met de spil in het web voor vragen én antwoorden die raakvlak hebben met de energietransitie.

 

De Vries werkt vier dagen per week voor het lectoraat Energietransitie van Windesheim. “De reden dat ik bij een hogeschool ben gaan werken, is omdat er veel kennis is die nog niet in de praktijk wordt toegepast. En dat is zonde, want er liggen zoveel kansen!”, zegt de Vries. “Ik vind het mooi om de (academische) kennis die er is, naar de praktijk te brengen. Dit is precies de reden, waarom ik het initiatief van het kennisloket zo waardevol vindt. De onderwijsinstellingen doen veel onderzoek, waarmee zij waardevolle kennis opdoen. Maar het is lastig om die kennis vanuit onderzoek verder in de maatschappij door te ontwikkelen, dus breder toe te passen. Het Kennisloket helpt hier enorm bij!”

Vragen uit de praktijk

Het kennisloket verbindt de praktijkvragen met de onderwijsinstellingen die hier vervolgens goed op kunnen inspelen. Hierdoor sluit het onderzoek aan bij de vragen vanuit de praktijk. Er komen de laatste maanden vragen binnen over uiteenlopende onderwerpen. “Het is mooi om te zien dat gemeenten, instellingen, ondernemers en bedrijvenetc. ons nu weten te vinden. De vragen zijnheel divers , maar dat is onze kennis ook! Recent waren er bijvoorbeeld vragen over het effect van windmolens en de potentie van zonthermie en waterstof. Die gaan nu nog voornamelijk over de haalbaarheid van energie innovaties. En hiervoor hebben we, waar nodig, vanuit Nieuwe Energie Overijssel ook een eigen subsidieregeling voor haalbaarheidsstudies van energie innovaties, die we kunnen inzetten.”

Hot topic

Vooral opwek van energie is momenteel hot topic. Dit zie je in de vragen terug, maar ook in het nieuws. De Vries vervolgt: “Ik vind het echter belangrijk om de eerste focus op energiebesparing te leggen. Dat is de eerste stap, voordat je met opwekken aan de slag gaat. We gaan onze planeet niet redden door te blijven doen wat we doen. Het is belangrijk dat we ons gaan realiseren wat ervoor nodig is om energie uit het stopcontact te krijgen. Dat we ons meer bewust zijn van de waarde van energie en hier zuinig mee om gaan.”

 

Kennisdelen en samenwerken

Kennisdeling is erg belangrijk om de energietransitie ook daadwerkelijk te kunnen realiseren. “De energietransitie vraagt om een systeemverandering en om een multidisciplinaire aanpak. Alleen door samenwerking kunnen we de gewenste resultaten behalen. Zonder samenwerking zijn we met suboptimalisaties bezig en komen we niet tot het gewenste doel”, zegt de Vries. “Een technische innovatie kan nog zoveel potentie hebben, maar als het gedrag van mensen hierin niet wordt meegenomen schieten we toch echt mis. Ik zou het mooi vinden als we de verschillende disciplines, werelden en perspectieven dichterbij elkaar brengen en de tijd nemen om naar elkaar te luisteren.”

Waarom en hoe

Het Kennisloket beantwoordt zowel “waarom” als “hoe” vragen. Dit gebeurt door de kennisinstellingen Windesheim, Saxion en Universiteit Twente met behulp van (toegepast) wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek. Waar mogelijk worden vragen gebundeld tot een groter onderzoeksprogramma. Heb jij ook een vraag? Stel hem dan gerust via het formulier op pagina van het Kennisloket. “Ik verheug me erop om nog vele vragen te ontvangen en zo de diverse stakeholders in Overijssel te helpen om de energietransitie te versnellen!”, sluit de Vries af.