Home Kennisplein Landgoed Singraven maakt gebruik van waterkracht

19 oktober 2020

Landgoed Singraven maakt gebruik van waterkracht

Oude tijden herleven

Een aantal gemeenten zijn al bezig met verschillende vormen van energie uit water. Binnen provincie Overijssel zijn hier al een aantal mooie voorbeelden van, waar water ingezet wordt voor de warmtevoorziening. Zo herleven bijvoorbeeld oude tijden op landgoed Singraven in Twente. Werd er heel vroeger met behulp van waterkracht en de molen hout gezaagd en graan gemalen, als alles meezit, levert hetzelfde water vanaf eind 2020 stroom voor alle bewoners en pachters van het Denekampse landgoed. En dat op letterlijk een steenworp afstand van de oude molen.

 

Mini-waterkrachtcentrale

Bij de stuw, waar de Dinkel en de Bijdinkel elkaar treffen, is een waterval. Door op die plek een zogenoemde vijzelturbine te plaatsen die in beweging wordt gezet door het snelstromende water,  levert dat duurzame stroom op. Het idee is dat achter de stuw een soort betonnen geul komt waarin de vijzel wordt geplaatst. Het water zoekt vervolgens z’n weg langs de vijzel, een soort reuzeschroef, zet die daarmee in beweging, wat weer elektriciteit oplevert. Een soort mini-waterkrachtcentrale waarvan er nog maar een in Nederland in gebruik is. Kennis over dit product is opgedaan bij een vergelijkbare waterkrachtcentrale in Bocholt.

 

Financiële haalbaarheid

Voordat alles in gang kon worden gezet, is er al veel werk verzet, zoals gesprekken met de aannemer, vijzelbouwer en de landgoedeigenaar. Ook is er flink gerekend aan de financiële haalbaarheid. Uiteindelijk blijkt dat er genoeg energie geleverd kan worden voor tachtig huishoudens. De energie kan verkocht worden aan een energieleverancier die de energie kan leveren aan de bewoners van het landgoed, inclusief het kasteel en andere afnemers die dit willen. Daarnaast heeft een vijzel een lange levensduur en ben je niet, zoals zon, weersafhankelijk voor het opwekken van stroom. Het water stroomt elke dag, zomer en winter. Daarbij wordt er in de zomermaanden minder stroom gevraagd dan in de winter. Hierdoor is is het ook geen probleem als door droogte de Dinkel minder hard stroomt.

 

Funding

Voor de financiering van het bijzondere project is onder meer een beroep gedaan op subsidieverstrekkers. Ook betalen de deelnemers een bijdrage en doen andere partijen mee, waaronder het waterschap Vechtstromen.

Ben je benieuwd welke andere projecten er binnen Overijssel al zijn op het gebied van Energie uit water? Kijk dan bij de artikelen, onder de video, naar meer voorbeelden.

Hoe werkt een waterkrachtvijzel