Home Koplopers in energie

Koplopers in energie

Grootverbruikers van energie in Overijssel zetten extra stappen om energie te besparen en te verduurzamen. Begin 2020 is er een nieuwe groep Energie Koplopers Overijssel (EKO) gestart. Onder begeleiding van een energieadviseur gaan de 14 deelnemende bedrijven actief aan de slag met hun energiemanagement. Door van elkaar te leren willen de grootverbruikers versneld hun energieambities behalen. Een belangrijk onderwerp is het omlaag brengen en terugwinnen van restwarmte. Elektriciteitsverbruik verlagen en gasloos produceren staan ook hoog op de agenda van deze groep. Benieuwd hoe zij aan de slag gaan om hun energiedoelen te halen? Bekijk onderstaande video.

Tool energiemanagement

Het Koplopersproject is bedoeld om met een voorhoede gezamenlijk te leren en met die kennis andere ondernemers verder te helpen. Het programma focust op het borgen van energie-efficiëntie in de organisatie als belangrijke stap in de energietransitie. De ISO 50.001-norm is de leidraad om gestructureerd te werk te gaan. ISO 50.001 is een energiemanagementstandaard, die voorziet in een methode om energie-efficiëntie te integreren in bestaande industriële of commerciële managementsystemen voor continue verbetering.

Werkwijze

De EKO-aanpak bestaat uit werksessies voor de energiemanagers waarbij energie-efficiëntie centraal staat. Deze werksessie vindt steeds plaats bij één van de deelnemers en eindigt met een rondleiding bij het bedrijf. Het bij elkaar in de keuken kijken vindt ook plaats met friendly audits. In deze audits krijgt de gastheer een spiegel voorgehouden en mogelijkheden tot verbeteren aangereikt. Deze aanpak is zo succesvol dat deze inmiddels is overgenomen door de provincies Brabant, Gelderland en Drenthe.

Deelnemers

Deelnemers van EKO: Abbott Biologicals, Asfaltcentrale Deventer, Ben en Jerry’s, Bolletje, Carlisle Construction Materials, CZ Rouveen Kaasspecialiteiten, For Farmers, KLK Kolb, Kornelis Caps & Closures, Ten Cate Fabrics, Ten Cate Grass, Toray Advanced Composites, Vernay en Venilia Decor.

Zelf aan de slag?
Wil je zelf aan de slag met energiebesparende maatregelen, zoals onze meetkoffers? Wij helpen je graag op weg. Neem contact op met Dicky van Keulen, projectleider energiebesparing via D.v.Keulen@overijssel.nl of (038) 499 9397 / 06 10 43 20 94.