Home Actueel Blog #9 Wad kun je doen?

5 november 2020

Blog #9 Wad kun je doen?

Door Gábor Oolthuis, programmaleider Nieuwe Energie Overijssel

De afgelopen weken was ik op Schiermonnikoog, Terschelling en Vlieland. Daar waaiden een paar gedachten mijn hoofd in.

 

Schiermonnikoog

Op de laatste dag van ons familieweekend bestelden we pizza’s. Die werden bezorgd met een elektrische bestelauto. Dat leek ons in eerste instantie ontzettend duurzaam. Toen stelde iemand de vraag waarom pizza’s in de stad bezorgd worden met de fiets, maar op Schiermonnikoog, waar de maximale bezorgafstand 750 meter is, met de auto. Goed punt, dacht ik. Daarna stelde ik mezelf de vraag waarom ik twee keer in de week met de auto naar de Albert Heijn 750 meter verderop tuf. Omdat al die boodschappen niet op de fiets passen? Te gemakkelijk. Dus daar is hij, mijn nieuwe boodschappenkar.

Terschelling

Op weg naar Springtij zag ik in de vrij bejaarde veerboot deze waarschuwing. Ik raakte hierover met andere vaargasten aan de praat, zoals dat gaat. Als we al zo lang weten dat CO2 slecht is, waarom doen we er dan nu pas wat aan? Daar kan je moedeloos van worden. Om die somberte te verdrijven houd ik vast aan de teloorgang van het roken. Tot in de jaren ’70 was roken volkomen normaal. 80% van de mannen deed het. Nu vinden we het volkomen absurd en probeert de overheid met alle macht om de resterende 25% van hun verslaving af te krijgen.

Vlieland

Op Vlieland logeerden wij in een schattig oud huisje met energielabel Z. ’s Avonds op de bank, met wapperende broekspijpen, filosofeerden we over wat we zouden doen als dit ons huisje was. Platgooien en vervangend door een energieneutrale Vliebiza-villa? Of renoveren? Met dubbel glas en een paar sluitende buitendeuren ben je al een heel eind. Voor het upcyclen van oude huizen is veel te zeggen. Met makkelijke maatregelen is grote winst te behalen. Financiering kan uit de besparing op de torenhoge energierekening, met her en der misschien wat subsidie. De laatste sprong naar gasloos stel je uit, dat wel. Je scoort een 8, geen 10. Zou ik goed mee kunnen leven.

Gábor Oolthuis
Programmaleider Nieuwe Energie Overijssel

Gábor Oolthuis