Home Actueel Blog #8 De kracht van stemmen

23 oktober 2020

Blog #8 De kracht van stemmen

Door Marleen Volkers, programmaleider energie-infrastructuur en warmte Nieuwe Energie Overijssel

500 mensen op Terschelling, een week vóór de gedeeltelijke lockdown. Oude bekenden, nieuwe gezichten. Stromende regen in een duinpan, een tent waar de wind dwars doorheen waait, opwarmen aan een dampende kop thee of een spaarzame zonnestraal.

Onder bevlogen mensen

Springtij 2020. Springtij in coronatijd. Anders dan andere jaren. Minder sessies, meer vrije tijd. Minder dynamisch, maar misschien wel diepere gesprekken. Minder makkelijk even schakelen. Maar toch, best veel mensen kunnen spreken. Niet kunnen wisselen bij een slechte sessie, gelukkig had ik vooral goede sessies gekozen… Springtij is: inspiratie, samen werken aan oplossingen, maar vooral heel, heel veel bevlogen mensen.

Zonder koptelefoon

De kracht van onze stem was het thema, gekozen in aanloop naar de verkiezingen. Want we moeten laten horen dat we het beste willen voor onze aarde, voor onze samenleving, voor onze toekomst. En het liefst niet alleen wat we willen, maar óók samen bedenken hoe we dat kunnen doen. Drie dagen zonder koptelefoon. Wat was het mooi om echte stemmen te horen.

Krachtige sprekers

Christiaan Felber uit Oostenrijk. Een betere wereld doet eerst een beetje pijn. Je moet mensen niet vragen wat ze wél willen, maar welke weerstand ze voelen tegen verschillende opties. Klaas van Egmond van Universiteit Utrecht: een vurig pleitbezorger voor balans tussen individualisme en collectiviteit, tussen geestelijk en materialistisch. Bart Brandsma: leiderschap over het midden.

Laat je stem horen

Maar ook Celine, Fanny, Maarten, Brenda, Jacqueline, Thomas en al die andere ‘gewone’ bevlogen mensen met wie ik zulke mooie gesprekken had. Toevallige ontmoetingen die in de huidige digitale wereld niet vanzelf gaan. Maar het kan wel. Kijk inspirerende lezingen, ontmoet elkaar in break out rooms en laat je stem horen. Tip: Springtij.nu!

Marleen Volkers is programmaleider energie-infrastructuur en warmte Nieuwe Energie Overijssel 
e-mail: MH.Volkers-Schokker@overijssel.nl