Home Actueel Blog #31 Een beetje moeite doen

24 januari 2022

Blog #31 Een beetje moeite doen

Door Remond Molenkamp, projectfacilitator Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed

Er gaat geen dag voorbij of je leest en hoort over verduurzaming en energietransitie. Het lijkt wel of de hele wereld er continu mee bezig is. En toch blijven de nieuwsberichten komen dat het allemaal niet snel genoeg gaat. Gelukkig lijkt onze bewustwording dat we er echt iets aan moeten doen wel toe te nemen. Maar doen we er ook echt iets aan? Zijn we bereid een beetje moeite te doen?

Moeite doen betekent: in actie komen of je inspannen. Daar wordt je dus in meer of mindere mate moe van. En willen we dat wel? Kunnen we dat opbrengen? Of blijven we liever genieten van onze verworvenheden en luxe comfort tegen beter weten in?

Was drogen

Waarom doen we onze was in de wasdroger? Ronald Rovers schreef een paar jaar terug al in één van zijn columns: ‘We zetten wel miljoenen kostende windmolens neer om de elektriciteit op te wekken om onze wasdroger aan te drijven, maar de was gewoon buiten hangen in diezelfde wind, negeren we… De overheid vangt die wind maar, wij doen het lekker met een droger…’ De was kan gewoon buiten aan de lijn of binnen op een droogrekje. Een beetje moeite doen.

Blad blazen

Afgelopen najaar hoorde je ze weer overal, de bladblazers. Amerikaans onderzoek wijst uit dat ze erg vervuilend zijn. Alleen al het morsen van brandstof bij het vullen van de tank leverde over heel Amerika ik weet niet hoeveel milieuschade op. En hebben we die dingen nodig? Wat is er mis met de goeie ouwe bladhark? Kwestie van een beetje moeite doen.

Kleding kopen

En straks gaan we weer het voorjaar in. Allemaal nieuwe kleren kopen. Want die van vorig jaar zijn niet meer in de mode. We worden weer met kortingen in de uitverkoop om onze oren gegooid, alsof het Black Friday is. Wie denkt er na over wat echt nodig is om aan te schaffen? Even nadenken, een beetje moeite doen.

Ons gedrag

Wat ik maar zeggen wil: ons gedrag is bepalend. Ook in mijn werk als projectfacilitator bij het Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed van de provincie Overijssel merk ik dat. Veel voorlopers die nu bezig zijn met het verduurzamen van hun vastgoed zijn mensen die begrijpen dat we een stap moeten maken. Ze zijn ervan overtuigd dat ze dat zelf moeten doen. Zij doen een beetje moeite.

Hopelijk volgen er velen.

 

Remond Molenkamp
Projectfacilitator Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed

Remond Molenkamp