Home Actueel Blog #19 Zullen we het goede voorbeeld geven?

7 juni 2021

Blog #19 Zullen we het goede voorbeeld geven?

Door Wicher Schonau, projectleider Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed

We staan aan de vooravond van de grootste verbouwing ooit. Bestaande woningen en utiliteitsgebouwen moeten van het aardgas af en er is behoefte om de woningschaarste met meer Rijksregie aan te pakken. Toch is de energietransitie vooral een lokale opgave: elke eigenaar van een woning, winkel of museum krijgt ermee te maken. En ben je geen eigenaar, dan ben je misschien wel een gebruiker.

Onmisbaar

Gemeenschapshuizen, scholen en lokaal erfgoed zijn beeldbepalende gebouwen in kleine kernen. De centrale ligging aan het dorpsplein of de oorspronkelijke doorgangsroute kenmerkt de structuur van een dorp. En het zijn plekken waar de gemeenschap samenkomt. We kunnen haast niet zonder, blijkt ook maar weer in de tijd waarin we nu leven. Maatschappelijk vastgoed levert veel sociale voordelen op en het in stand houden ervan is van groot belang voor gemeenten. Ook al zijn ze niet altijd meer zelf de eigenaar. Maar gebouwen kosten ook geld, bijvoorbeeld voor het onderhoud en verduurzamen.

Eerste stappen zetten

Het verduurzamen is vaak een uitdaging voor een schoolbestuur of beheerstichting van een buurthuis. Het vraagt tijd, energie en kennis om goede keuzes te maken. Welke maatregelen moeten we nemen? Starten we een crowdfundingsactie om zonnepanelen te plaatsen of gaan we proberen subsidie aan te vragen? Maar vooral: waar begin ik? Het Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed van de provincie Overijssel biedt hulp in de vorm van begeleiding en expertise om de eerste stappen te zetten. De komende jaren willen we minimaal 100 eigenaren van maatschappelijk vastgoed in Overijssel helpen.  

Oproep

Met deze blog wil ik natuurlijk het nieuwe ontzorgingsprogramma onder de aandacht brengen. Maar het is ook een oproep. Aangezien we allemaal met de energietransitie te maken krijgen: laten we samen het goede voorbeeld geven en de gebouwen die onze dorpen zoveel karakter en plezier geven als eerste aanpakken. Tenslotte zijn we allemaal een beetje eigenaar van deze gebouwen.

Wicher Schonau
Projectleider Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed