Home Kennisplein Versnellen van de renovatieopgave: hoe dan?

14 september 2022

Versnellen van de renovatieopgave: hoe dan?

In de reeks Lunchen met Nieuwe Energie lichten we actuele thema’s uit de energietransitie uit door verhalen uit de praktijk te presenteren. Op 14 september was Lianda Sjerps-Koomen, manager business development bij innovatieve tech bouwbedrijf Rc Panels, bij het Supportteam te gast.  Zij werkt met diverse partners, uit binnen- en buitenland, aan slimme oplossingen voor de verduurzamingsopgave zoals de Energiesprong en INDU-ZERO. Daarnaast is ze als partner betrokken bij een nieuw landelijk initiatief tegen energiearmoede. Tijdens deze lunchsessie nam Lianda ons mee in de laatste ontwikkelingen omtrent ‘slim bouwen’.

We staan voor een gigantische uitdaging. Uiterlijk 2050 moeten alle Nederlandse woningen volledig energieneutraal zijn. En in 2030 minimaal 450.000 bestaande woningcorporatiewoningen aardgasvrij. Een grote uitdaging! Om deze doelstellingen te halen moeten er zo’n 100.000 woningen per jaar worden aangepakt. Elke dag dat we dat tempo nog niet halen, zorgt voor een nog hogere snelheid erna.  En dat terwijl we nu al een tekort aan vaklieden hebben. Met de huidige wijze van renoveren gaat ons het niet lukken om de renovatieopgave te behalen.

Hoe dan wel?

De opgave vraagt om anders te kijken, innovatieve oplossingen en vergaande procesinnovatie en product-eigenschappen. In de vorige eeuw gingen we in tien jaar tijd van paardenkoets naar auto, recenter voegden fototoestel, telefoon en walkman zich samen tot de smartphone. Zoiets kan nu ook in de (ver)bouwsector. Automatisering, industrialisatie en slim samenwerken zijn hierbij de sleutelwoorden, maar hoe werkt dat dan?

INDU ZERO

In Enschede staat een van de resultaten vanuit het internationale project INDU ZERO: drie corporatiewoningen die zijn ingepakt met een industrieel geproduceerde ‘renovatieschil”. In twee woningen wonen nog huurders, de derde woning is ingericht als showcase. In deze woning is te zien hoe er wordt nagedacht om slimmer, sneller en beter te kunnen verduurzamen.

Op 13 oktober kun je de showcase bezoeken! Schrijf je hier in.

 

Bekijk hieronder de video van INDU ZERO