Home Kennisplein Ondernemers aan het woord over zon op dak

16 november 2020

Ondernemers aan het woord over zon op dak

Mulder Vastgoedonderhoud Almelo: Maurits Jansen

Mulder Vastgoedonderhoud heeft vorig jaar haar pand in Almelo verduurzaamd met de aanleg van 332 zonnepanelen van 370 w/p. Maurits Jansen, eigenaar van Mulder vastgoed, had al in 2014 gekeken naar de mogelijkheden om te verduurzamen, maar kreeg de businesscase toen niet rond. Via collega ondernemers hoorde hij van de SDE+ regeling. Een eerste check gaf aan dat met behulp van deze subsidieregeling de aanschaf van zonnepanelen wel rendabel kon worden. Hij nam een adviesbureau in de hand voor de aanvraag en wekt inmiddels 104.000 kw stroom op per jaar.

 

Daken geschikt maken

Begin 2020 werden de voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd om de zonnepanelen te kunnen plaatsen. Jansen: “Voordat we konden starten hebben we eerst onze daken geschikt gemaakt. Zo is er een dak geïsoleerd en op afschot gebracht, hebben we er een geheel vervangen door geïsoleerde platen, zijn er lichtplaten nieuw ingezet, is er een dak gerenoveerd en zijn er overstorten gemonteerd en is er een geheel nieuw dak erbij geplaatst als overkapping. Al met al was er toen 1160 m2 dak beschikbaar, waarvan 840 m2 is gebruikt om zonnepanelen op te leggen. Hiermee kunnen we dus 104.000 kw stroom op per jaar opwekken. Momenteel leveren nog 80% terug maar we hebben aangelegd op baisi van onze ambitie voor de toekomst. We hebben als doel om op te schalen naar volledig eigen gebruik voor verwarming, transport en eventueel derden.”

Duurzame toekomst

Al met al was het best een hele ‘operatie’. Ook binnen in het pand is verbouwd om op een nieuwe plek een grootverbruik meterkast te kunnen plaatsen. Maar Jansen is tevreden over zijn verduurzaming en kan nu een behoorlijke tijd vooruit. Hij is wel blij dat hij zich goed heeft laten voorlichten op meerdere punten. “Ik kan ondernemers aanraden om eerst te kijken of er ook mogelijkheden zijn om terug te leveren, bij ons kon dat nog net. Ook is een check van de constructie van belang. Wij moesten aardig wat aanpassingen doen en die kosten wil je meenemen in het totale plaatje. Maar met goed advies en de SDE+ regeling heb ik de stap gezet. Een stap naar een duurzame toekomst voor mijn bedrijf!”

Elementenbouw Nijverdal: Remco Klein Koerkamp

Goed voor mens en voor de portemonnee

Elementenbouw Nijverdal heeft vorig jaar haar gehele pand verduurzaamd. Naast isolatie betrof dit tevens een lucht-waterwarmtepomp voor de verwarming van het pand. Om elektriciteit op te wekken hebben ze gekozen voor zonnepanelen. Aangezien ze een kleinverbruikersaansluiting (< 3 x 80 ampère) hebben kunnen zij gebruik maken van de salderingsregeling. Hierdoor wekken ze dus net zo veel op als zij gebruiken.

De heer Klein Koerkamp: “Deze maatregelen hebben er voor gezorgd dat we een zeer comfortabel binnenklimaat hebben gekregen en ook nog eens energieneutraal zijn. Kortom, goed voor mens en voor de portemonnee.”

Ganzeboom Transmissies B.V. Almelo: Paul Wilmink

Het idee dat we zelf een deel van de benodigde energie opwekken geeft een goed gevoel

Sinds kort heeft Ganzeboom Transmissies B.V. 430 zonnepanelen op het pand laten leggen. Het jaarlijks vermogen bedraagt circa 120.000 kwh, waarmee zij grotendeels in hun eigen energiebehoefte kunnen voorzien.

De panelen zijn verspreid in vakken op het dak gelegd, zodat de constructie van het pand zo stabiel mogelijk blijft.

Paul Wilmink: “Het idee dat we zelf een deel van de benodigde energie opwekken geeft een goed gevoel. En doordat we in aanmerking komen voor SDE+ subsidie levert het ook nog eens een mooi rendement op het geïnvesteerde vermogen.”

Voortman Steel Group: Opgewekt Rijssen

Opgewekt Rijssen verenigt eigenaren van grote bedrijfsdaken en bewoners om samen te profiteren van lokale groene energie

Voortman Steel Group is het eerste bedrijf dat een dak beschikbaar heeft gesteld aan coöperatie Opgewekt Rijssen. De coöperatie maakt gebruik van de postcoderoosregeling. De investering is voor 80% gefinancierd met een lening van het EnergieFonds Overijssel en voor 19% met een achtergestelde geldlening waarop een aantal leden hebben ingetekend. Leden die gebruikmaken van de collectief opgewekte stroom hoeven slechts eenmalig 1 cent per kWh waarvoor ze meedoen in te leggen en genieten daarna 15 jaar van een korting tot wel 6 cent per kWh.

De overeenkomst voor het vestigen recht van opstal is eind 2018 getekend, in maart is de ledenwerving gestart en in juli 2019 waren er al voldoende leden om de geraamde 800.000 stroomproductie af te nemen. Inmiddels liggen er 3.000 panelen op het dak van Voortman Steelgroup, waarmee circa 250 huishoudens voor het overgrote deel in hun stroombehoefte worden voorzien. Vervolgens krijgt de dakeigenaar een vergoeding van 1,25 cent voor elk kWh dat op zijn dak geproduceerd wordt. Daarnaast ontvangt Voortman Steel Group als eigenaar van een eigen grootverbruikaansluiting nog een aanzienlijke korting op de variabele transportkosten van Enexis.

Floris Boom B.V.: Floris Boom

Als familiebedrijf vinden we het belangrijk om duurzaam in de maatschappij te staan

Afgelopen jaar heeft laboratoriumleverancier Boom BV de stap naar zonnepanelen op het dak gemaakt. Hoewel er in het begin van het traject een aantal obstakels moesten worden overwonnen, liggen de panelen nu op het dak en kan het bedrijf voor 60% zijn energie uit de panelen halen!

Floris Boom: “Als familiebedrijf vinden we het belangrijk om duurzaam in de maatschappij te staan. We hebben mede daarom inmiddels 676 zonnepanelen geïnstalleerd. Aangezien er toch nog behoorlijk wat bij komt kijken, en wij ons vooral bezig wilden houden met onze eigen werk, hebben we ons laten begeleiden door een onafhankelijk adviseur. Zodoende konden we steunen op hun kennis en kunde en konden wij ons bezig blijven houden met hetgeen wij goed in zijn.”