Home Actueel Zonnepark De Groene Weuste in Wierden officieel geopend

24 mei 2018

Zonnepark De Groene Weuste in Wierden officieel geopend

Zonnepark De Groene Weuste in Wierden officieel geopend

In Wierden profiteren 1.300 gezinnen van lokale groene energie, want zonnepark de Groene Weuste is donderdag 24 mei 2018 officieel geopend. Het park is bijzonder, omdat het tot stand is gekomen door een krachtig netwerk van partijen, die laten zien welke kansen duurzame opwek van energie biedt voor inwoners en gemeentes. Het park is omvangrijk en draagt daarmee flink bij aan de energiedoelstellingen in Overijssel: 14,1 TJ van de 2 PJ zonne-energie die de komende 5 jaar moet worden opgewekt.

Het zonnepark in Wierden beslaat een oppervlakte van 4,5 hectare (ongeveer de grootte van 9 voetbalvelden). Daarop zijn 13.440 zonnepanelen geplaatst. Het park gwekt 4 miljoen kWh aan groene stroom per jaar op.

Uniek: Voor en door Wierden

Het zonnepark is een lokaal initiatief van Stichting Duurzame Energie Wierden–Enter. Het ‘Wierdens Model’ is uniek, want het is een park van, voor en door Wierden. De Wierdense gemeenschap kan op meerdere manieren profiteren van het park. Ze kunnen groene stroom met korting kopen en daarnaast hebben ze de mogelijkheid financieel te participeren en mee te delen in de opbrengst. Verder is het park gebouwd door lokale bedrijven met inzet van werkzoekenden uit de gemeente, statushouders die nog aan het inburgeren zijn en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Via een slimme financiële constructie is de stichting voor 50% mede-eigenaar en over 15 jaar zelfs voor 100%. De inkomsten hieruit worden onder andere weer ingezet voor nieuwe duurzame projecten. Het zonnepark is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Wierden (locatiebepaling, bestemmingsplan, intentieovereenkomst) Initiatievenmakelaardij Overijssel (advisering) en de provincie Overijssel (subsidie Lokale Energie Initiatieven).

De projectgroep van Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter geeft graag uitleg aan andere lokale initiatieven over het Wierdens Model. Meer informatie over De Groene Weuste vind je op: www.zonneparkwierden.nl

Lokale initiatieven dragen bij aan energietransitie

Lokale initiatieven, zoals Zonnepark de Groene Weuste, kunnen zorgen voor bewustwording en draagvlak bij inwoners en dragen dus bij aan de acceptatie van grootschalige opwek van duurzame energie. Daardoor zijn ze erg belangrijk binnen het programma Nieuwe Energie Overijssel. De ambitie is: in 2050 Overijssel energieneutraal. Concreet realiseren we in de komende vijf jaar met 8 kernpartners 20% Nieuwe Energie. Twee petajoule daarvan moet worden opgewekt uit zonne-energie