Home Kennisplein Werkplaats West-Overijssel || 19 sep 2024 | Holstohus in Olst

Werkplaats West-Overijssel || 19 sep 2024 | Holstohus in Olst

Sta jij voor een opgave in de energietransitie? Bezoek dan de Werkplaats en ga aan de slag met jouw uitdaging.

Op de Werkplaats komen kennis, ervaring en inspiratie inzake de energietransitie bij elkaar. Benut dit netwerk en ga aan de slag. Doe actief mee in een sessie. Samen kom je verder en zet jij de eerste en de volgende stap met jouw project. Wil je weten wat we gaan doen? Meld je dan aan via onderstaande link. Je ontvangt dan vrijblijvend het programma. Tot snel in de Werkplaats!

 

Kennissessie ‘batterijen in het energiesysteem’

Gemeenten krijgen steeds vaker verzoeken voor de plaatsing van batterijen, b.v. op bedrijventerreinen of in het buitengebied. De rol van batterijen in de energietransitie is o.a. om de onbalans tussen vraag naar en aanbod van energie op te vangen. Energiehandelaren kunnen met de inzet van batterijen geld verdienen. Maar hoe moet je als gemeente hierin acteren? Wat zijn de voors en tegens? Tot welke vragen voor de gemeentelijke energietransitie leiden de aanvragen voor batterijplaatsing?

Met: Richard van Leeuwen (Saxion)

 

Van wet naar actie (introductie)

In deze introductie sessie rondom de Wcw/Wgiw gaan we samen met jou verkennen op welke onderwerpen in de nieuwe wetgeving de meest prangende vragen spelen, welke obstakels er zijn en welke kennis we nog willen opbouwen rondom de implementatie van de nieuwe wetten! Ben jij of ken jij iemand die hier geïnteresseerd in is, meld je dan aan of stuur het door!

Met: Liam Hartman

 

Lasten en lusten bij windprojecten

In juni is in de staten de motie De lasten? Dan ook de lusten. aangenomen. Hiermee willen de Staten de gemeenten die bovengemiddeld veel wind realiseren tegemoetkomen. De Staten vragen om een onderzoek naar de mogelijkheden hiertoe.  We gaan in de sessie inventariseren waar de lasten voor de gemeente uit bestaan. Welke lasten zijn er en van wie zijn ze precies. Zijn die lasten groter naarmate je meer windmolens gaat realiseren. En zo mogelijk daarna, wat kan er gedaan worden om die lasten te verlichten, door wie. En wat kan de provincie doen?

Met: Dicky van Keulen & Bram Dees

 

Opleidingen energiecoaches en klussers

Tijdens deze sessie zullen we samen kijken naar een effectieve manier om middels samenwerkingen tussen verschillende gemeenten een passend opleidingsaanbod te ontwikkelen. Denk hierbij niet alleen aan scholing, maar ook aan onderlinge kennisdeling en uitwisseling van expertise tussen verschillende gemeenten. Al deze onderdelen zullen aan bod komen tijdens deze sessie. Vind jij het interessant of kan je hier een nuttige bijdrage aan leveren? Wees er dan vooral bij!

Met: Soufiane Abakhti

 

Energievisie: Stand van zaken en vervolgproces

Sinds begin dit jaar werken gemeenten, provincie en netbeheerders aan een energievisie. We komen nu in de fase dat we het eerste concept gaan bespreken met ambtenaren en bestuurders. Voordat het zover is nemen we jullie graag mee in het proces. Aan het eind van de sessie weet je wanneer je het concept ontvangt, wat we inhoudelijk gaan bespreken en wanneer de bestuurders aan zet zijn!

Met: Mart Oude Egbrink

 

Drukte in de ondergrond

Netverzwaring? Schop de grond in, nieuwe kabels plaatsen en klaar! Was het maar zo makkelijk. Als je een schop in de grond steekt kom je van alles tegen, dingen die verwacht, maar vaak ook dingen die je niet had verwacht. Als een straat ‘open’ gaat wordt daarnaast vaak het moment gebruikt om de hele straat aan te pakken en dan komen meerdere doelen om de hoek kijken. Verder lijkt de ruimte in de ondergrond onbeperkt, maar die zit al snel vol. Hoe zorg je ervoor dat wanneer je een straat opnieuw inricht je alles zowel boven- als ondergronds kwijt kunt? Aan het eind van deze sessie weet jij waar je rekening mee moet houden!

Met: Glenn Dijks & IJsselland Doorgrond

Met om 13.00 een excursie naar heringerichte kerkplein in Olst

 

(besloten) Uitwerken communicatie-momenten windprojecten gemeenten & provincie

Tussen oktober en februari kunnen initiatiefnemers van windprojecten hun plannen indienen bij de provincie Overijssel. Voor een flink aantal gemeenten geldt namelijk dat gebieden zijn ‘opengesteld’. Dit betekent dat communicatie met inwoners van de gemeenten belangrijk is en zorgvuldig moet gebeuren. Hoe informeren we inwoners zo goed mogelijk? In deze sessie bespreken we met elkaar welke communicatiemomenten er zijn en welke afspraken we moeten maken over taken en verantwoordelijkheden.

Met: Geert Plender

 

Groen gas

We bespreken een plan ter ondersteuning van het vergisten van mest op boerderijniveau, waarbij we de inspanningen van gemeenten, provincie en EFO willen bundelen. Doelstelling is om draagvlak en eigenaarschap te krijgen voor het plan.

Met: Astrid Pap-Schwieger & Erik Romp

 

SPUK aanvraag 2025

In deze sessie houden we ons bezig met het gezamenlijk vaststellen van de inhoudelijke thema’s voor de nieuwe ronde aan SPUK-subsidie. Resultaat: De thema’s waarop we een aanvraag zullen schrijven, met doelstellingen, gewenste resultaten, aanspreekpunt en indicatieve inzet.

Met: Jasmijn Wienk


Leerlab (sessie 3)

Dit is de laatste werksessie van het leerlab VvE’s. Deelnemende gemeenten hebben samen een VvE-verduurzamingsleidraad ontwikkelen voor hun gemeente, waaruit ook lessen Overijssel-breed getrokken worden voor wie later aan de gang gaat. Deelnemende gemeenten hebben inzicht gekregen in hun VvE-voorraad, inzicht gekregen in mogelijk afhaakmomenten en bijpassende interventies per type VvE, en overzicht gekregen in financiele en judirische (on)mogelijkheden en best practices. Deze inzichten hebben ze vertaald naar hun eigen VvE- aanpak.

In deze laatste werksessie leren de deelnemers van elkaar hoe de uitvoering tot nu toe verloopt en wat hierin goed gaat en wat beter kan. Dit heeft als doel voor de deelnemers om een VvE aanpak 2.0 te komen. De geleerde lessen en de handreiking die tijdens dit leerlab is ontwikkeld zullen op onze kennisbank worden gedeeld voor gemeenten om in te zien en aan de slag te kunnen met het verduurzamen van VvE’s binnen hun gemeente.

Met: Max Koster & Niels Götz, Expertiseteam Gebouwde Omgeving 

 

Waar en wanneer

Iedere tweede donderdag van de maand is de werkplaats in Twente

ConnectU (Universiteitsgebouw)
Ariënsplein 1
Enschede 

Iedere derde donderdag van de maand is de werkplaats in West-Overijssel

Holstohus
Jan Schamhartstraat 5
Olst

Aanmeldlink werkplaats

Via deze link krijg je de uitnodigingen in je agenda met informatie over het programma van de werkplaats. Aanmelden is niet nodig, je kan gewoon binnenlopen.

  • Link naar de werkplaats in West-Overijssel
  • Link naar de werkplaats in Twente

Dit is wat we doen