Home Kennisplein Nieuwe Energiedag Oost-Nederland

Nieuwe Energiedag Oost-Nederland

Nieuwe Energiedag Oost-Nederland.

BEON organiseert op 26 oktober in samenwerking met de provincie Overijssel de Nieuwe Energie Dag Oost-Nederland.

De Nieuwe Energiedag is belangrijk voor het behalen van energie- en klimaatdoelen in Oost-Nederland. Op de dag zullen mijlpalen worden getoond die zijn bereikt in het afgelopen jaar. De Nieuwe Energiedag richt zich op de energiesector, de agrarische- en bouwsector, de industrie, de kennisinstellingen, de provincie, de gemeenten, de RES-regio’s, de financiële sector en energie coöperaties.

Thema voor dit jaar is: Groen gas en groene grondstoffen – Bouwen aan een mooi Oost-Nederland.

Groen gas is een energiedrager waar Oost-Nederland sterk in is. Veel installaties worden in de regio ontworpen en gebouwd. Regionale netwerkbedrijven zijn actief betrokken bij de ontwikkeling van groen gas projecten. Groen gas en mestvergisting houden nauw verband met de verduurzaming van de warmtevoorziening en de reductie van stikstofemissies.

Ook gemeenten zijn actief betrokken bij mestvergisting. Tijdens de dag zal speciale aandacht worden gegeven aan tools die gemeenten kunnen inzetten in hun beleid. Dit sluit aan bij het Europese BIOZE-programma waarin BEON en de UT samenwerken met Franse, Duitse en Zweedse partners.

De tweede pijler van de dag wordt gevormd door groene grondstoffen. Biogrondstoffen kunnen breed worden ingezet voor een beter klimaat. Zo is er steeds meer belangstelling voor de inzet van landbouwproducten in de bouw, met initiatieven als “van land tot pand”. Groene grondstoffen zijn belangrijk als alternatief voor bouwmaterialen en vervanging voor een waaier aan producten die tot op heden van fossiel worden gemaakt. Met kansen voor lokale productie, verwerking en toepassing. Dit sluit aan bij het Europese SCALE-UP programma waaraan BEON als Community of Practise aan deelneemt.

De dag wordt georganiseerd door BEON, het samenwerkingsverband voor biogrondstoffen en duurzame energie in Oost-Nederland. De provincie treedt op als gastheer. Het event is mogelijk gemaakt door de provincie, BEON en het INTERREG Noordzee programma (BIOZE-project). Toegang is vrij.

Datum:       26 oktober 2023
Plaats:        provinciehuis Zwolle
Tijd:            de gehele dag, met excursies in de ochtend en presentaties in de middag.

Meer over het programma en aanmelden, ga dan naar stichtingbeon.nl