Home Actueel Enorme besparingspotentie (Overijsselse) sportclubs

8 maart 2018

Enorme besparingspotentie (Overijsselse) sportclubs

(Overijsselse) sportclubs kunnen gemiddeld maar liefst 42.000 kWh elektriciteit en 2.600 m3 gas per jaar besparen. Dat maakte De Groene Club, een landelijke samenwerking tussen de KNVB, KNHB, KNLTB en de provincies Overijssel, Gelderland en Zuid-Holland, vandaag bekend op de vakbeurs Dag van de Sportaccommodaties.

 

In Overijssel zijn ruim 350 voetbal-, hockey- en tennisclubs met bijna allemaal een eigen clubaccommodatie (kantine, kleedkamers). Voor hun voortbestaan is het belangrijk dat ze die accommodaties gaan verduurzamen. Het nemen van duurzame maatregelen kan namelijk gemiddeld € 7.000 per jaar op de energierekening schelen. Dat kunnen ze besteden aan waar het bij de clubs echt om draait: de sport. Daarnaast dragen ze door energie te besparen bij aan de doelstelling van het programma Nieuwe Energie Overijssel: energieneutraal in 2050.

Sportclubs onderdeel duurzame gebouwde omgeving

In 2050 energieneutraal betekent 20% Nieuwe Energie in 2023. Om dat te bereiken moet de gebouwde omgeving energie besparen en zelf meer energie opwekken. De gebouwde omgeving bestaat uit woningen, maar ook uit maatschappelijk vastgoed. Verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed, zoals sportaccommodaties, kan een grote bijdrage leveren aan de duurzaamheidsambitie binnen het programma. 45% van het maatschappelijk vastgoed heeft namelijk energielabel G of F!

 

Alleen al de ruim 350 voetbal- hockey- en tennisclubs in Overijssel samen hebben een jaarlijks bespaarpotentieel van 950.000 m3 gas en 15 GWh aan elektriciteit. Dit staat gelijk aan het jaarlijkse gas- en elektriciteitsverbruik van respectievelijk 600 en 4.000 Overijsselse huishoudens.

De Groene Club

Het ontbreekt sportclubs echter vaak aan tijd en kennis om ook daadwerkelijk energiebesparing te realiseren. Daarom hebben de vakbonden en provincies van De Groene Club vorig jaar de handen ineen geslagen om de clubs hierin te ontzorgen. Zij hebben bij 30 pilotclubs een quickscan laten uitvoeren die het energieverbruik in beeld brengt en de terugverdientijd van mogelijke maatregelen berekent. Op basis van die scan heeft elke pilotclub een energieadvies gekregen.

 

De meeste clubs kunnen snel en eenvoudig starten met besparen door de binnenverlichting te vervangen door LEDverlichting en door bewegingssensoren en tijdschakelaars toe te passen. Veelvoorkomende grotere maatregelen zijn LEDverlichting op de velden en banen, zonnepanelen en zonneboilers voor de verwarming van douchewater. Bekijk de resultaten van de quickscan in deze infographic.

 

De Groene Club onderzoekt op dit moment waar collectieve inkoop voor de clubs mogelijk is.

Meedoen?

Benieuwd of jouw club ook zoveel geld kan besparen op de energierekening? En wil je meer weten over het traject? Kijk dan op www.degroeneclub.nl of stuur een mail naar degroeneclub@knvb.nl. Naar verwachting kunnen vanaf september 2018 weer nieuwe clubs deelnemen.