Home Actueel Blog #1 Vakantie is loslaten

6 juli 2020

Blog #1 Vakantie is loslaten

Door Gábor Oolthuis, programmaleider Nieuwe Energie Overijssel

Vakantie is loslaten. Niet zo makkelijk voor bevlogen NEO-logen, want energie is overal. Een blik op mijn vakantie door een NEO-bril.

We gaan natuurlijk niet vliegen. Dat kan echt niet. Alleen al omdat Schiermonnikoog geen vliegveld heeft. Maar de boot rookt ook behoorlijk. De Wadden hebben al langer de ambitie om energieneutraal te worden. Ameland is het verst. Op werkbezoek in 2018 zag ik de voor- en nadelen van de energietransitie op een klein eiland. De hechte gemeenschap en de traditie van zelfredzaamheid zijn grote plussen. Maar de ruimte voor elektriciteitsopwekking is beperkt. En een veerboot op batterijen is nog ver weg.

Deel twee van de vakantie gaat naar Beieren, met de auto. Ik ben er nog niet uit of onze negen jaar oude benzineslurper vervangen moet worden door iets duurzamers. We rijden weinig en onder de 10 R-en van circulair vallen ook reuse en repair. Mensen om ons heen gaan op vakantie met de elektrische auto. Duurzaam en avontuurlijk, van laadpaal naar laadpaal. Misschien als de kinderen ouder zijn. Hoewel ik dan waarschijnlijk liever kies voor de trein.

Van Beieren rijden we naar Zuid-Frankrijk. In Duitsland veel zonnevelden en windmolens langs de snelweg. Het zijn er veel meer dan bij ons, op het oog nogal ongeordend geplaatst. Of vallen ze gewoon meer op in een glooiend landschap? In Frankrijk verschijnen nu ook windmolens op de heuveltoppen. Maar de meeste ‘schone’ stroom komt daar uit kerncentrales. We passeren die van Cruas, een van de vier op een rij in het Rhonedal.

Ik laat het even los. Mijn vrouw en kinderen dragen geen NEO-bril maar een zonnebril. Dat ga ik de komende weken ook doen. Fijne vakantie!