Home Actueel Blog #24 Stoptober

20 oktober 2021

Blog #24 Stoptober

Door Gábor Oolthuis, programmaleider Nieuwe Energie Overijssel

Roken en aardgas stoken zijn allebei slecht voor je. Dat merk je niet direct, behalve als je een sigaret opsteekt bij een gaslek. Het indirecte verband tussen roken en een voortijdige dood stelde de tabaksindustrie lang in staat om het gezondheidsrisico van de sigaret in twijfel te trekken. Ze voerde een uitgekookte lobby op basis van door haar gefinancierd pseudowetenschappelijk onderzoek om overheidsingrijpen te voorkomen.

Lobbystrategie

De grote fossiele energiebedrijven namen de lobbystrategie van de tabaksindustrie een op een over. Ze financierden pseudowetenschappelijke instituten als het Non-governmental International Panel on Climate Change (NIPCC), om het werk van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) te ondermijnen. Dat lukte lang, want ze boden gevestigde belangen het welkome excuus om bij twijfel niet in te halen.

Positief en samen

Zo gingen kostbare jaren verloren. Jaren waarin we onze fossiele energieverslaving geleidelijk hadden kunnen afbouwen. Nu hebben we die luxe niet meer en moet het snel. Kunnen we daarbij op onze beurt niet leren van de antirookbeweging, vroeg ik mij af bij een reclame voor Stoptober. 52% van de deelnemers aan die actie is drie maanden later nog steeds gestopt. De succesformule in twee trefwoorden: positief en samen. Zie stoptober.nl voor inspiratie.

“Koude kalkoen met kerst is geen positieve manier om van het gas af te kicken. Maar wat denken we van Mei Aardgasvrij?”

Gábor Oolthuis

 

Mei Aardgasvrij

De timing is nu niet goed, met een heuse energiecrisis op komst. Koude kalkoen met kerst is geen positieve manier om van het gas af te kicken. Maar wat denken we van Mei Aardgasvrij? Als de winter achter de rug is gaan we elkaar helpen om onze afhankelijkheid van duur en vies aardas te verminderen. Met steun van de overheid samen vloeren isoleren, ketels optimaliseren en inductiekookplaten installeren. Ik heb er zin in.

Gábor Oolthuis
Programmaleider Nieuwe Energie Overijssel