Home Actueel Blog #28 Ongezellige mensen stoken kolen

18 november 2021

Blog #28 Ongezellige mensen stoken kolen

Door Gábor Oolthuis, programmaleider Nieuwe Energie Overijssel

Toen in Slochteren aardgas werd gevonden, zag de kolenbranche de bui hangen. Ze begon de campagne “gezellige mensen stoken kolen”. Een slimme slogan in een land waar gezelligheid boven alles gaat. Althans, boven bijna alles, want het comfort en de status van aardgas verwezen de kolenkachel al snel naar de geschiedenis. Status? Jazeker. Met aardgas liet je zien dat je modern was. Daar waren mensen heel gevoelig voor, stelt Sven Ringelberg in zijn fijne boek De Nederlandse aardgastransitie.

CEO Coal Fired

Onze warmte kwam niet meer van kolen, maar onze stroom nog wel. Tot tien jaar geleden werden in Nederland nieuwe kolencentrales gebouwd, onder meer door RWE in de Eemshaven. Ik was daar zijdelings bij betrokken vanuit het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Een manager van RWE gaf mij zijn visitekaartje. CEO Coal Fired stond er in stevige letters op. Daar kon je toen mee voor de dag komen. Nu niet meer. RWE doekt haar kolendivisie op. De centrale in de Eemshaven gaat over op biomassa.

“CEO Coal Fired stond er in stevige letters op. Daar kon je toen mee voor de dag komen. Nu niet meer.”

Gábor Oolthuis

 

COP26

Van alle fossiele brandstoffen zijn kolen het smerigst. Je zou denken dat in deze tijd niemand daarmee geassocieerd wil worden. Toch lukte het de COP26 in Glasgow niet om af te spreken dat de wereld stopt met steenkool. Een enorme domper, dat ga ik niet verhelen. Toch houd ik hoop. De ommekeer in onze huiskamers en elektriciteitscentrales gebeurde in tien jaar, veel sneller dan men vooraf voor mogelijk had gehouden. Als we dat kunstje op wereldschaal nog een keer flikken, blijft de anderhalve graad binnen bereik.

Gábor Oolthuis
Programmaleider Nieuwe Energie Overijssel