Home Actueel Blog #50 Ga naar buiten

24 mei 2023

Blog #50 Ga naar buiten

Door Gábor Oolthuis, oud-programmaleider Nieuwe Energie Overijssel

Terugblikkend op zijn tijd als programmaleider bij Nieuwe Energie Overijssel pleit Gábor Oolthuis ervoor om verder te kijken dan het eigen kantoor groot is.

Onder systeemplafonds ontstaat niets

Waar begint succes? Toen ik over het antwoord op deze vraag ging nadenken, kreeg ik geen flashbacks van eurekamomenten in 4C1, Houtwal 6.5 of andere inwisselbare vergaderkamers. Wel van een windering weiland naast de A1, waar ik bij de start van Oxe Geeft Gas in gesprek raakte met Karel Horn van Noaber Energie. Of de provincie kon helpen met hun plan om het hele dorp Bathmen te verwarmen met groen gas. Samen met de gemeente Deventer zijn we nu partner in dit project.

Begint aan keukentafel

Over de gebiedsontwikkeling Zwolle-Staphorst-Zwartewaterland-Dalfsen (ZSZD) wordt heus een hoop vergaderd onder systeemplafonds. Maar het begint in mijn herinnering aan de keukentafel van een van de grondeigenaren, en gaat verder via een fatbiketoer met raads- en statenleden naar het voorlopige hoogtepunt, een bliksembezoek aan de RWZI Hessenpoort van minister Jetten. En dat terwijl ik daar niet eens bij was, ik ken het slechts van de kleumerige foto’s en de verhalen.

Waarom niet gewoon doen?

Het idee van de Werkplaatsen rijpte tijdens coronawandelingen met Marleen Volkers. Het startschot werd gegeven door Jelle Zoomer, die er al snel over was uitvergaderd en riep: “Waarom gaan we het niet gewoon doen?” Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, want geschikte locaties bleken schaars. Terwijl ons eisenpakket bescheiden was: inspirerend, ruimte voor ontmoeten en werken, goed bereikbaar met ov, geen systeemplafonds. Want onder systeemplafonds ontstaat niets.

'Mijn boodschap: ga naar buiten'

Gábor Oolthuis, oud-programmaleider van Nieuwe Energie Overijssel

Mijn afscheidsboodschap is simpel: ga meer naar buiten. Dit zeg ik in de eerste plaats tegen mezelf. Ik constateer dat ik na de pandemie half in lockdown bleef, alleen dan op kantoor in plaats van thuis. Want dankzij Teams is het niet meer nodig om in de trein te stappen voor een overleg. Dat is een zegen en een vloek. Geen uren reizen om elders in een inwisselbare vergaderzaal te zitten: zegen. Nauwelijks meer je eigen kantoor uitkomen: vloek. Ban die vloek en successen zullen volgen.

Rest mij jullie te bedanken voor vier prachtige jaren. Ik blijf NEO volgen vanuit mijn nieuwe baan bij Over Morgen. Hopelijk tot ziens, ergens buiten!

Gábor Oolthuis nam in mei 2023 afscheid als programmaleider van Nieuwe Energie Overijssel. Hij is nu aan de slag als consultant bij Over Morgen. Marleen Volkers heeft hem inmiddels opgevolgd.