Home Actueel Blog #40 In hoge golven koers houden

12 oktober 2022

Blog #40 In hoge golven koers houden

Door Marleen Volkers, programmaleider energie-infrastructuur en warmte Nieuwe Energie Overijssel

Marleen Volkers bezocht dit jaar gelijk aan voorgaande jaren Springtij. Deze editie was duidelijk anders dan voorgaande en zette haar aan het denken.

 

 

Voor de vierde keer vertrok ik vol verwachting naar Springtij Forum op Terschelling. Maar dit jaar was anders. Drie keer kwam ik stuiterend terug, boordevol inspiratie en barstend van de ideeën om in Overijssel te gaan doen. Nu niet. Dit jaar hing er een spanning over Springtij. Een spanning die maakte dat ik het eiland in verwarring verliet en zelfs blij was dat ik naar huis ging.

Drie oorzaken

Er waren drie dingen aan de hand die volgens mij echt anders waren dan andere jaren:

  • Er was een aanzienlijke groep aanwezig die vindt dat het allemaal niet snel genoeg gaat. Dat we véél extremere maatregelen moeten doorvoeren om de klimaatverandering te stoppen. En dat ook luid en duidelijk liet horen. Bijvoorbeeld door een ander niet uit te laten praten, duurzaamheidsmensen van grote bedrijven te overschreeuwen of zelfs weg te lopen uit een gesprek. Werkvormen kwamen niet van de grond en er was geen sfeer om tot creativiteit te komen.
  • Diversiteit en inclusie was een aanwezig thema, dat is goed. Maar per dag werd wel 20 keer door deelnemers ingebracht dat Springtij een bubbel is, dat je met 800 witte hoogopgeleide mensen nooit tot de kern doordringt. Zo werd elke inbreng gedevalueerd.
  • Van enkele organisaties waren heel veel werknemers aanwezig die vaak ook nog vooral elkaar opzochten. Kruisbestuiving is lastig zo.

‘Met polarisatie redden we het niet’

– Marleen Volkers, programmaleider energie-infrastructuur en warmte NEO

Gedachtewisseling

Op de terugweg sprak ik een jongere die zich met ziel en zaligheid inzet voor duurzaamheid. We kregen een stevige discussie over wat er tijdens één van de sessies was gebeurd. Ik leerde dat hun gedrag voortkomt uit een diepgewortelde angst. “We hebben een gitzwarte toekomst voor ons”. Dat raakte mij. We hadden een goed gesprek over wat het doel van Springtij moet zijn: vanuit harmonie samen tot mooie ideeën komen, of vanuit scherpte een totale systeemverandering bewerkstelligen? En wat het antwoord op die vraag betekent voor de opzet van Springtij.

Systeemverandering

De jongere meent dat een systeemverandering nodig is en wil dat op Springtij in gang zetten. Ik denk dat Springtij daar de plek niet voor is, daar niet de mensen met de juiste posities zijn en je dan een heel ander programma nodig hebt. Hij stelt dat je niet in een sessie aan oplossingen voor energiearmoede kunt werken zonder dat er iemand die dat aan de lijve ondervindt aanwezig is. Ik vind dat een diskwalificatie voor al die mensen die in hun dagelijks werk wel degelijk deze doelgroep opzoeken en op Springtij komen om ervaringen en ideeën uit te wisselen. Hij ziet liever dat een bedrijf als Tata Steel niet welkom is. Ik meen dat je de mensen die daar volop werken aan verduurzaming juist moet steunen in hun werk om verduurzaming van binnenuit mogelijk te maken.

'Het mooie is dat we eigenlijk allemaal het zelfde willen'

– Marleen Volkers, programmaleider energie-infrastructuur en warmte NEO

This is your ancestor speaking

Springtij opende en sloot af met het nummer “This is your ancestor speaking’ van Nynke Laverman, samen met het close harmony koor Dekoor. Kippenvel. Wat kunnen wij tegen onze nakomelingen zeggen? We hebben ons best gedaan, maar we hadden harder moeten schreeuwen, simpelweg de stekker uit vervuilende bedrijven moeten trekken en los van bestaande belangen maatregelen moeten doordrukken? Of komt het goed als we doorgaan op de ingeslagen route, stapje voor stapje en rekening houdend met ieders belangen?

Koers houden

Het mooie is dat we eigenlijk allemaal het zelfde willen. We hebben een duurzame en leefbare wereld als bestemming! Maar hoe we daar komen is de vraag. Misschien ben ik zelf wel te naïef, denk ik te makkelijk dat een gezamenlijke route de beste is. Moeten we soms inderdaad harder doordrukken. Maar de polarisatie zoals nu op Springtij gebeurde? Nee, daarmee redden we het zeker niet. Dan accepteer ik liever de bubbel van 800 mensen die vervolgens eensgezind en vol goede ideeën Terschelling verlaten en van daaruit de wereld verbeteren. Springtij, houd koers in hoge golven!

Marleen Volkers is programmaleider energie-infrastructuur en warmte Nieuwe Energie Overijssel.