Home Actueel Blog #14 Simpele voornemens voor nieuwe energie in 2021

5 januari 2021

Blog #14 Simpele voornemens voor nieuwe energie in 2021

Door Gábor Oolthuis, programmaleider Nieuwe Energie Overijssel

Kerstvakantie in de cocon, ik zou er best aan kunnen wennen. Bij gebrek aan vertier nam ik mijn toevlucht tot boeken en bier. En spelletjes, veel spelletjes. Dit leidde tot een paar simpele voornemens voor nieuwe energie in 2021.

Voornemen 1: Nieuwe energie in gemeenten
“Het is een illusie dat wij als gemeente ervoor kunnen zorgen dat alle huizen van het aardgas gaan. […] Dat kost allemaal vreselijk veel tijd en geld, wat we op dit moment niet hebben. In die zin heeft het rijk ons met een onmogelijke opgave opgezadeld”.

Dit zegt het personage Almar Otten in de meeslepende thriller De Ambtenaar van mijn Deventer collega Almar Otten. Almar en ik weten dat het Rijk werkt aan extra geld voor de gemeenten voor uitvoering van het klimaatakkoord. Dat zal niet voor 2022 geregeld zijn. Mijn eerste voornemen is een gesprek met Almar over hoe wij onze gemeenten in het overbruggingsjaar 2021 kunnen helpen.

Voornemen 2: Energieker vergaderen
Ben ik de enige die niet uitkijkt naar de hervatting van de Teams-marathon? Vast niet. Vooral de maan- en dinsdagen zijn een uitputtingsslag. Tot nu toe zoek ik de oplossing buiten de overleggen om. Beetje geinen in de chat, meer pauzes, vaker snoepen en snacken. Mijn goede voornemen is om nieuwe energie in de overleggen zelf te brengen. Ik hoop dat dit boek daarbij gaat helpen. Gekregen van mijn onvolprezen management, dat als kerstactie een circulaire boekenclub startte.

Voornemen 3: Vrijdagavond spelletjesavond
Deze heeft niets met CO2 te maken, des te meer met mijn eigen energie. Aan het eind van de week niet hangen, maar spelen. Met het gezin en gasten rond de keukentafel in plaats van op de bank. Favoriete energiebronnen van dit moment: Codenames, De Grote Dalmuti en The Game.

Ik wens jullie een energiek nieuwjaar!