Home Kennisplein Wetwijziging Informatieplicht Energiebesparing

21 juni 2019

Wetwijziging Informatieplicht Energiebesparing

Wat moet je weten?

Energie besparen, dat loont! Vanaf 1 juli 2019 geldt de Informatieplicht Energiebesparing voor bedrijven die jaarlijks minimaal 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas verbruiken. Geldt dit ook voor jouw bedrijf? Dan heb je nog maar kort de tijd om in het eLoket van RVO te rapporteren welke energiebesparende maatregelen jij hebt genomen.

Veel ondernemers hebben al één of meerdere energiebesparende maatregelen genomen. Denk aan het toepassen van ledverlichting of isolatie. Goed bezig! Maar let op: als je aan de Informatieplicht moet voldoen is dit alleen niet genoeg. Check hier of jij aan de Informatieplicht moet voldoen.

Je moet de maatregelen ook officieel rapporteren, zelfs als je die nog niet genomen hebt. Deze rapportage kun je indienen in het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).  Zo doe je dat.

Wat moet ik doen?

Op de website www.WATTjemoetweten.nl kunt je makkelijk checken of de Informatieplicht ook voor jouw bedrijf van toepassing is. Is dat het geval, dan neem je de volgende stappen:

  1. Bepaal welke lijst met erkende maatregelen voor jouw bedrijf of instelling van toepassing is. Per bedrijfstak gelden verschillende erkende maatregelen (EML). Je vindt een overzicht op de website www.WATTjemoetweten.nl
  2. Vraag op tijd eHerkenning aan. Om in te loggen op het eLoket van RVO en voor 1 juli je melding te kunnen doen, heb je een eHerkenning (digitale identificatie) nodig. Vraag die zo snel mogelijk aan, als je deze nog niet hebt want het duurt circa vijf werkdagen. Dit kan via: eherkenning.nl
  3. Log in op het eLoket van RVO en rapporteer per vestiging de erkende maatregelen. Ga naar www.rvo.nl/informatieplicht en zorg dat je alle gevraagde informatie bij de hand hebt. Het rapporteren duurt circa 60 tot 90 minuten.

https://youtu.be/3TUGDtv-IWI