Home Kennisplein Wat zijn de kansen voor industrie-restwarmte in Overijssel?

30 mei 2018

Wat zijn de kansen voor industrie-restwarmte in Overijssel?

Wat zijn de kansen voor industrie-restwarmte in Overijssel?

In 2050 is Overijssel energieneutraal. In het programma Nieuwe Energie Overijssel wordt in de komende vijf jaar daarom gewerkt aan 20% ‘Nieuwe Energie’ en efficiënter gebruik van energie bij bedrijven. De Provincie Overijssel heeft daarom bij 25 industriële bedrijven een scan laten uitvoeren naar het in- of extern benutten van restwarmte.

Rendabel

In vijf gevallen is de afstand tussen warmtebron en warmteafnemer klein genoeg en het volume groot genoeg om economisch rendabel te kunnen zijn. Door intern benutten van warmte kunnen de gescande bedrijven gemiddeld 24% besparen op aardgas. Het gaat om bedrijven zoals kunststof- en rubberverwerkers, voedingsmiddelenproducenten en chemische fabrieken.

Matchmaking

Het project is afgesloten met een matchmaking bijeenkomst waarin aanbieders en vragers van warmte het gesprek met elkaar aan gaan en waarbij de bedrijven kennis kunnen maken met leveranciers van de diverse technische oplossingen. Dit past bij de visie van het programma waarin we oplossingen en uitdagingen versneld bij elkaar willen brengen in een krachtig netwerk van overheden, bedrijfsleven, onderwijs en andere partijen.

Lees alles over onze aanpak, en het technische en economische potentieel van restwarmte in dit artikel over restwarmte.